gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Любимец е една от общините в страната, получили финансиране по проект «Реконструкция и блогоустрояване на детска площадка в гр.Любимец». Това стана ясно, след като на 28 май в електронната страница на ПУДООС /Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда/, излезе списък с всички одобрени проекти.

Проектът на общината включва изграждане на изцяло нова детска прощадка на общински терен на ул. „Хр. Ботев”. Теренът е с площ около 3 дка, намира се между улиците „Христо Ботев” и „Рила” и е в близост до Апостолската църква на петдесятниците в града.

Идеята е на това място да се изгради детска площадка, която да може да ползва от всички деца не само в този квартал, но и от града. Там ще бъдат монтирани нова пързалка, люлки, къщичка за игра, пясъчник, пейки и чешма. За да бъде още по-приятен престоя на децата и техните родители, в проекта е залегнало да бъдат засадени вечно зелени дървесни и храстови видове. Ще бъдат оформени нови пешеходни алеи, но ще се използват и част от старите. Общата стойност на проекта е приблизително 10 хил.лв. С тази сума ще бъде осигурено оборудването и озеленяването на площадката, а самата подготовка на терена – почистване от стари треви и храсти, заравняване и т.н. ще се извършва чрез доброволен труд от хората от квартала. Това е част от изискванията при разработването на проектите – местното население да бъде в помощ при изграждането на местата за отдих и игра. След като има пряко участие в направата на площадката, то ще бъде съпричастно и в опазването на терена.

Реализацията на проекта ще спомогне за екологичното образование и възпитание на подрастващото поколение, чийто екологични навици тепърва се градят и които се влияят, както от лошия така и от добрия пример. Децата ще се стремят да опазват и поддържат околната среда и на местата, където живеят по-чисти и приятни.

Теренът за изграждане на детската площадка е избран поради стратегическото му положение и сравнително голямата площ. В този квартал има много жилищни блокове, мястото е в близост до едно от началните училища в града и няма интензивно движение на автомобили.

Създаването на още един красив детски кът в града ще допринесе до разнообразието на децата в избора им за място за игра. При създадените условия те все повече ще предпочитат да играят навън сред природата.Финансирането на този проект е от Националата кампания „За чиста околна среда - 2012г” на МОСВ. То обяви конкурс за проекти на тема: «Обичам природата – и аз участвам», в което можеха да участват и училища, детски градини и обединени детски заведения.