gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

С огромно желание и артистичен ентусиазъм ученици от първите класове при НУ „З. Стоянов” гр. Любимец представиха пред родители, учители и гости приблизително двучасова театрална програма, разнообразена със стихове, изложба на рисунки и др. Тази изява се проведе на 26 юли в една от класните стаи в училището и е вследствие на едномесечни занимания на 12 деца от първи клас. Малчуганите бяха ангажирани изцяло извънучебно време, но въпреки това първолаците с радост посещаваха училището, а интересът по подготвянето на постановките бе огромен. Часовете по подготовка се провеждаха от 25 май до 26 юни включително, а ръководител на групата бе г-жа Н. Сараколева. По програма бе заложено и собственоръчно изработване на карнавални маски, с които децата бяха на общоградското тържество в центъра на града по повод Първи юни.

За общо 68 часа децата успяха да подготвят и предстваят две драматизации – „Мързеливата снаха” и „Неволята учи”, да направят изложба от рисунки с различни приказни герои, да четат приказки и др. Куклите за постановките, средствата за рисуване – флумастери, бои, пастели, бели листи и т.н. са осигурени със средства по проект на Министерството на образованието, а носиите, костюмите и декорите за сценките бяха предоставени от местното читалище.

Тази още няколко извънкласни дейности се изпълнха благодарение на национален проект на МОНМ, наречен „УСПЕХ”. Това е абревиатура и означава „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти”. Той се финансира от Европейския социален фонд по схемата "Да направим училището привлекателно за младите хора" от "Оперативна програма развитие на човешките ресурси". Проектът е насочен към създаване на възможности и включване на учениците в различни извънкласни и извънучилищни дейности, съобразно техните потребности и интереси. Продължителността му е три години, а основната му цел е да се осмисли свободното време на учениците, чрез участие в извънкласни и извънучилищни дейности.

С включването по този проект, НУ „З. Стоянов” цели да създаде детска зона за личностно израстване, гражданско образование и социална интеграция, в която светът да бъде видян през призмата на детския поглед. Това може да се постигне чрез развитие на система от извънкласни и извънучилищни дейности. Подбраните области и тематични направления през първата година ще способстват децата да обединят новата информация с тази, която вече имат. Ще помогнат на учениците с различни стилове на учене да учат по-пълноценно и намалят проявите на деструктивно поведение (агресия). Поставянето и изпълнението на конкретни задачи и създаването на непосредствени емоции ще повлияе положително за промяна в поведението сред учениците.

През изминалата учебна година общо 90 възпитаници на училището се обучаваха и забавляваха в 8 групи от различните направления.Те се представиха като достойни потомци на великите ни деди и изучаваха историята  на българския народ, реализираха виртуални  и истински разходки и екскурзии до забележителни места, носещи патриотичния дух на българския род, посещаваха различни природни забележителности  и феномени. Имаха възмажност да влязат в ролята на IT – специалисти, обучавайки се и  пресъздавайки живота около тях в клипове и презентации. Експериментираха, преоткриваха полезността и забавността на математиката. Танцуваха, драматизираха, кукловодстваха,  рисуваха, бяха приложници, писатели и поети, издатели.

Всички изяви на клубовете по интереси и кръжоци се проведоха в края на м. юни. След края на театралното представяне, всяко дете-участник получи грамота от училището.

 

Снимки от програмата на първокласниците