gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

До края на м. юни тази година община Любимец ще внесе проекти за подобрение на инфраструктурата в общината на стойност 8 млн. лв. Разработените проекти са 4 и включват цялостно асфалтиране на 10 улици в града, една в с. Лозен, три в с.Белица и подмяна на улична водопроводна мрежа в с. Малко градище. Исканите средства са безвъзмездна финансова помощ от ДФ „Земеделие” по Мерки 322 и 321 от Програмата за развитие на селските райони.

Мащабната инвестиция, която предприема общината, значително ще подобри облика на града и ще повиши качеството на живот на местното население. С тези подобрения общината ще бъде една крачка напред в условията на 21 век.

По Мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места” от ПРСС администрацията подготви три отделни проекта, свързани с реконструкция и рехабилитация на улици в три населени места Любимец, Лозен и Белица, на обща стойност 3 млн. евро. Това са улиците: „Александър Стамболийски“; ул. „Бяло море“ в частта между улица” Александър Стамболийски” и ул. “Тракия”; ул. „Първи май“; ул. „Скопие“, ул. „Драма“; ул. „Васил Левски“; ул.  „Шейново“; ул. „Капитан Петко Войвода“; ул. „Христо Ботев“; ул. ”Екзарх Йосиф”, ул. „Без име“ в с. Лозен / в посока от кметството  на с. Лозен към село Черна могила/  и три улици в с. Белица. Проектите включват изпълнението на всички необходими строителни дейности, свързани с качественото изпълнение на обектите, а общата дължина на цялостното асфалтиране на предвидените улици е над 9.5 км. 

Изпълнението на тези проекти съответстват на Приоритет 1  - Развитие и усъвършенстване на инфраструктурата, подцел 1 – развитие на пътната инфраструктура, мярка 1.1.2- рехабилитация и преасфалтиране на уличната мрежа в град Любимец, мярка 1.1.5 – преасфалтиране на уличната мрежа в селата на общината от Общинския план за развитие на Община Любимец за периода 2006 -2013 г.

Следващия мащабен проект, по който общината се надява да работи, е свързан с реконструкция на улична водопроводна мрежа на с. Малко градище. Разработеният проект е на стойност 3 млн.лв. и представлява безвъзмездна финансова помощ по Мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони. В проекта е залегнало цялостна подмяна водопроводната мрежа на няколко улици и възстановяване на асфалтовата настилка там, където е разрушена. За улиците, които до този момент не са били асфалтирани не се предвижда полагане на настилка. Това се предвижда в следващ проект. Дължината на поставения водопровод ще бъде 13 553 м.

Администрацията се надява тези проекти да бъдат одобрени, тъй като отговарят на всички изисквания на Програмата. В случай че оценителните комисии оценят проектите с достатъчен брой точки и бъдат класирани за финансиране, през следващата година в общината ще има завиден брой асфалтирани улици, по които движението ще бъде много по-лесно и приятно.