gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

На 16.05.2012г. в Учебен център на МВР-Кенана  гр.Хасково  децата от Петия  юбилеен  випуск на Детската полицейска академия (ДПА) проведоха своето заключително състезание. В него участваха отбори от Любимец, Свиленград и Хасково. Над сто четвъртокласници от трите града мериха знания в оспорваната битка за първото място.

Любимец участва с два отбора - по един от двете начални училища. Това е отборът „Торнадо” от НУ „Хр. Ботев” и отборът на „Агентите” от НУ „З. Стоянов”. По време на състезанието малките полицаи успяха да покажат какво са научили, заклеха се да не отминават зов за помощ, да спазват закона и да отстояват правата си и най-вече да вярват в себе си и да не се предават.

Основната задача на това обучение е да се утвърди ценностното отношение на децата към закона и законосъобразното поведение, да се развие умението им да правят връзка между права и отговорности. Важна цел на преподавателите в Академията е децата да се научат да работят в екип, да се подкрепят, да се грижат за своята и на другите безопасност.

На финала на обучението си рамо до рамо с полицейските си инспектори децата получиха Дипломи за „Специални агенти” и положиха Клетвата на Академията, чието основно мото е "Да вярвам в себе си и никога да не се предавам". За доброто си представяне всеки отбор получи по една торта от Сдружение "Шанс и закрила".

С разлика само от две точки отборът на „Торнадо” зае второ място, а отборът на „Агентите” спечели четвърта позиция в крайното класиране.

Учениците започнаха обучението си в ДПА преди 10 месеца. В началото на учебната година децата придобиха знания за полицейската професия, за различните видове полицаи и техните отговорности, за основните задачи на полицията и за начините й на действие.

Вече пета поредна година Местната комисия за борба срещу противообществените прояви към община Любимец съдейства за провеждане на мероприятия на полицейската академия. Тя, заедно с Участък Полиция в града, са основни партньори на Сдружение „Шанс и Закрила” Хасково.