gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

С двудневни мероприятия обществеността на Любимец отбеляза 140-та годишнина от обесването на Апостола на свободата Васил Левски. В тези два дни – 18 и 19 февруари, деца, ученици и възрастни засвидетелстваха своето уважение, почит и преклонение пред живота и делото на революционера, радетеля на българската свобода, идеалът на българщината – Васил Иванов Кунчев, наречен Левски.

Публичните прояви започнаха на 18 февруари, когато се проведе Общинска викторина на тема „Аз обичам Левски”. Тя се проведе под патронажа на Кмета на общината инж. Анастасов, а в нея участваха два отбора от ученици от двете начални училища „Хр. Ботев” и „З. Стоянов”. Те се състезаваха по между си с имената „Апостоли” и Дякони”. Участниците отговаряха на въпроси, свързани с живота, революционната дейност, идеологията и „крилатите фрази” на Дякона. В рамките на два часа малките ученици не щадяха знания и се надпреварваха кой по- добре да разкаже за Апостола. Викторината се проведе в три кръга, а в антрактите между отделните кръгове двете училища бяха подготвили пиеси, свързани с едни от най-важните моменти от живота на Левски. Артистичната игра на малките актьори изпълни публиката с радост и гордост.

Завидните познания и изчерпателните отговори на състезателите даваха максимален брой точки на всеки от отборите и „Дякони”, и „Апостоли” се наредиха на първо място в крайното класиране.

За да вдигнат тонуса на настроението, организаторите бяха подготвили тениски, на които бе изписан текста „Аз обичам Левски”. Освен тях, всяко едно от децата получи като подарък и Грамота за участие, връчени лично от Председателя на журито проф.д-р Цонка Каснакова.

На следващия ден – 19 февруари, се състоя церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча в центъра на града. Площадът бе изпълнен с хора, дошли да преклонят глава пред българския революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, Националният герой – Васил Левски.

По време на церемонията Заместник кмета на общината инж. Христо Желев, връчи наградите на победителите в литературния конкурс „Аз обичам Левски”. Конкурсът се проведе в две възрастови групи – до 15 и над 15 години. В първата възрастова група на първо място се класира Виктория Митева от ІV а клас НУ „Хр. Ботев”, а във втората на първо място бе оценено есето на Памела Бойкова от ІХ клас при СОУ „Ж. Терпешев”. Победителките получиха парична награда, Грамота и авторска книга на Антон Дончев.

Специален гост на възпоменателното мероприятие бе проф. д-р Каснакова от Тракийски университет Стара Загора. В своето чувствено слово тя припомни част от заветите и героичния живот на Апостола. „И до днес той е символ на борбата за свобода, на несломимия български дух, съхранил се през вековете на робство, на стремежа към „чиста и свята Република”. Левски е във всеки един от нас и докато ни има, той ще бъде жив” каза доц. Каснакова.

Снимки от 140-та годишнина.