gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

    Всяка година през средата на януари се провежда Среднозимно преброяване на водолюбивите птици в Европа, Близкия Изток и Северна Африка. Целта е да се проследи числеността и видовия състав на зимуващите водолюбиви птици. Тази година то бе проведено в периода 11.01-13.01.201Зг.

     В България преброяването се организира в рамките на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие и се координира от Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ. В тазгодишната инициатива се включиха Регионални инспекции по околна среда, Басейнови дирекции, паркови служители, експерти от българската орнитологична централа и неправителствени организации.

   Община Любимец също взе участие, представена от Кремена Симеонова - еколог. От територията на Общината бяха обхванати поречието на р. Марица и яз.Ивайловград.

   По река Марица, освен традиционните птици, които бяха наблюдавани - чапли, патици, гмурци, се проследиха и нощувките на Големия корморан /Phalacrocorax carbo/ и Малкия корморан /Phalacrocoraxpygmeus/, като последния е световно защитен вид.  Най-близката такава нощувка до Община Любимец е на р.Марица при гр.Харманли.

   В яз. Ивайловград бяха наблюдавани също често срещащи се видове като Голяма бяла чапла /Egreta alba/, Сива чапла /Ardea cinerea/, Зеленоглава патица /Anas platyrhynchos/, Голям гмурец /Podiceps cristatus/и Голям корморан.

   Както през последните няколко години, така и през тази се потвърждава намаляването на видовия и числения състав на зимуващите птици в Югоизточна България. Това е така поради по-меките зими и птиците предпочитат да остават на север.

   Миграцията и поведението на птиците е един добър показател за климатичните промени, настъпващи в околната среда.