gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

На 13 октомври село Оряхово бе едно от най-оживените места в общината. Причината за това бе отбелязването на Деня на селото, който по традиция е на храмовия празник Света Петка Българска (Петковден). За няколко часа центърът на селото се изпълни с хора от близо и далеч, дошли да видят свои близки, роднини или да се насладят на колоритна българска народна музика и на културно –развлекателната програма.

Началото на тържественото отбелязване на празника се постави от 9.30 часа, когато иконом Тр. Караджонов отслужи тържествена литургия – водосвет в църквата Св. Петка в селото. Тази година, по своя инициатива, жителите на селото събраха парични средства и закупиха овце, с които се направи курбан за здраве и берекет на всички живеещи в Оряхово. След като приключи службата, Отецът освети гозбата и я раздаде сред миряните с пожелание за здраве и призова Бог да ги закриля от несгоди и природни бедствия.

Тържествената програма продължи от 16.00 ч. в центъра на селото. Оркестър „Колорит” от гр. Хасково огласи цялото село с традиционна българска народна музика. Над два часа те забавляваха местното население с български народни песни и кръшни хора, а на площада пред кметството в центъра се изви голямо хоро от  млади и стари.

След това Кметът на селото Димитринка Янкова поздрави жителите на селото и всички присъстващи с „Добре дошли”.  В словото си тя им пожела здраве и просперитет, а за в бъдеще да продължават с все същия ентусиазъм да отбелязват подобаващо този светъл празник и да пазят традициите и духа на българските традиции.

Програмата продължи с изпълнения на самодейците от НЧ „Братолюбие”. Те се представиха с богата програма, включваща традиционни и модерни танци и песни.

По покана на кметицата специални гости на тържеството бяха инж. Анастас Анастасов и целият ръководен екип на община любимец, народният представител от Хасковски избирателен район Катя Чалъкова, всички кметове от останалите населени места и не на последно място фелдшерът, който обслужва селото.