gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Общо шейсет и четири учителя от местните училища повишиха квалификацията си, чрез обучение на тема: „Управление на свободното време на учениците и насърчаване на проектното мислене”. Обучителният курс се осъществи в партньорство между община Любимец и четири образователни институции НУ „Захари Стоянов” , ОУ ”Св.Св.Кирил и Методий”-с.Малко Градище, НУ ”Христо Ботев” и СОУ „Ж. Терпешев” в рамките на Модулна учебна програма: „Организация на образователно – възпитателния процес” с Модул: „Изграждане на интерактивна среда между традиционната училищна система и свободното време – извънкласни занимания на учениците за стимулиране на ученическото творчество и инициативност”. Обучението се проведе на 13 октомври, в зала „Любимец”, а лектори бяха г-н Емил Върбанов, гл.експерт в Национален фонд „Култура” и Надя Богданова – гл.експерт от Дирекция „Услуги по заетостта” към Агенция по заетостта.

По време на еднодневното обучение, присъстващите директори и учители се запознаха с начина на изготвяне на Портфолио, техниките и практиките за удостоверяване  и оценяване на учебните постижения и резултатите от индивидуалната професионално-педагогическа и представителна практика на учителя, ученика, институцията. Портфолиото представлява събрани образци от документи, даващи информация за различната опитност на съответния ученик или учител. То е съвкупност от идентифицирани достижения, значими работи, участия в проекти, отзиви, оценки и самооценки. Въвеждането на Портфолио ще бъде задължително от следващата учебна година и това е едно от основанията за организиране на този обучителен курс.

Следващият акцент в обучението бе повишаване на професионалните компетентности на преподаватели и директори, относно управлението на свободното време на учениците, чрез дейности и проектни извънкласни занимания, свързани с неформалното образование. Целта е свободното време на учащите да бъде така организирано, че естетическата и физическата, интелектуалната и емоционалната активност на младите да бъде стимулирана в дух на иновативност и творчество.

В края на обучението, по време на дискусиите между участниците, г-н Върбанов предложи да се подготви пилотен проект, със символичното наименование: „Любимец 13”. Идеята възникна спонтанно, от мястото на събитието- „гр. Любимец”, на датата на провеждането му-  „13-ти” и предметната област на модула- „творческо мислене”. Целта е той да постави началото на публично представяне на „Шедьоври от българската кинокласика”. Прожекцията на стари български филми с образователна цел запознава с едно непознато за днешното младото поколение национално кино наследство. Като част от европейското и световно културно наследство, то представя взаимоотношенията преди време, начинът на живот, забавленията сред подрастващите и т.н. Инициатива възникна и като своеобразен принос на образователния форум в Любимец към Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията 2012г. Предвижда се идеята да бъде обсъдена  партньорски и разработена съвместно с Българската национална филмотека.

Това обучение се проведе с организационната и логистична подкрепа на община Любимец. По този начин, тя спомогна с минимални разходи на училищата, да се повиши квалификацията на част от учителите от общината.

Снимки от обучението