gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Бъдещите абитуриенти на град Любимец бяха специални гости на инж. Анастас Анастасов - Кмет на общината. Поводът за посещението на учениците в администрацията бе 12 октомври - Денят на българската община, който се празнува вече за 14-десета поредна година.

Срещата бе инициирана от инж. Анастасов, чиято идея бе, не само да запознае младите хора с дейността и сферите на работа в администрацията, но и да получи предложения за бъдещата визия на общината. Как те, като млади, креативни и пълни с идеи хора, виждат бъдещото развитие на града. На какво Кметската институция трябва да наблегне в бъдещата си работа, къде да предвиди повече средства или да търси варианти за финансиране чрез проекти. „Вие сте мотора на нашето общество, Вашите идеи и мнения са важни за мен и екипът, с който работя.” – каза г-н Анастасов пред учениците.

В хода на разговорите Кметът обясни за подготвените проекти, свързани с развитието на спорта и културата в общината. Сподели пред гостите си, че до месец очаква резултат за мащабния спортен проект  на стойност около 4.5 млн. лв., който е подготвила общината. В този проект е включен цялостен ремонт на спортната зала на бул. „Одрин”, с изграждане на нови игрища за тенис на корт, волейбол, баскетбол, футбол на малки вратички и др. Цялостно подновяване е предвидено и на спортната площадка на ул. В. Друмев”, намираща се срещу най-голямото училище в града. Изграждане на малки спортни площадки е предвидено пред ЦДГ „Рай” 2 и две от зелените площи в града. В три от по-големите села – Белица, М. градище и Лозен също ще бъдат изградени такива спортни терени. За да не бъде голословен Кметът показа на учениците скиците на бъдещите обекти, кое игрище къде ще бъде разположено и как ще бъде оборудвано.

Учениците бяха придружени от Мария Станкова – Директор на местната гимназия. Освен като Директор, г-жа Станкова е и Председател на ОбС – Любимец и в качеството си като на такава тя запозна учениците с дейността на общински съвет, с неговите функции и правомощия.

Срещата продължи над час и половина. Освен да слушат, младите хора отправиха и своите въпроси към кмета. Част от тях бяха свързани с развитието на туризма и изграждането на нови екопътеки, други бяха свързани с бъдещото ползване на спортните бази и дали те ще могат да ползват свободно; ще има ли осигурени треньори за различните видове спорт при евентуално финансиране на тези обекти; възможно ли е да се направи басейн на закрито и т.н. Всеки един въпрос получи адекватен и изчерпателен отговор. Кметът обясни, че по част от поставените сега въпроси вече се работи – по пътя за с. Белица е предвидено да се направи уширение на пътя, за да се създаде велоалея за желаещите да карат колело; на общински терен, в близост до с. Йерусалимово, се подготвя туристически проект, свързан с интересните камъни, които освен че ще могат да се разгледат и ще могат да се ползват от скулптори за извайване на образи и фигури.

За да бъде още по-интересно инж. Анастасов предложи на гостите си своя стол. По този начин желаещите да седнат на стола на кмета по-лесно ще могат да влязат в ролята на градоначалник. Пръв изяви желание Евгени Йовчев. От позицията на „Кмет” той имаше възможност да разгледа входящата поща и да каже как би реагирал в конкретна ситуация. Естествено не липсваха въпроси от съучениците му и присъстващите служители, които искаха от него различни неща. Като „Кмет” той разреши проблемите с лека ръка и каза, че ако получи оплакване за граждани, които разрушават общинско имущество или нарушават тишината и спокойствието на жителите на града, ще ги накаже „С обществено полезен труд” за няколко дни. След него на стола седна Петя Янева, чиято първоначално реакция бе: „Много е удобен стола на Кмета”. Тя също успя да влезе в ролята на кмет и да представи своите възгледи за справяне с проблемите.

Присъстващите предложиха да поставят едно ново начало – всеки випуск да засади по едно дърво на обществено място. Тяхното предложение е те да засадят елха в центъра на града, която след време ще може да бъде ползвана при тържественото запалване на коледните светлини. Идеята се прие с въодушевление както от всички присъстващи, така и от ръководния състав в кабинета.

След като приключи официалната среща, Кметът подари на всеки един от присъстващите папка с логото на Община Любимец, в която имаше по една значка и кратка история на града. След това той разведе своите гости из отделите в общината, като ги запозна с работата на служителите и как работи кметската институция.

Учениците останаха изключително доволни от посещението си, а някои от тях споделиха, че биха обмислили идеята да се върнат като специалисти и да работят за развитието на общината.

 

Снимки от срещата