gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

На 5 септември, в зала „Любимец” се проведе обществено обсъждане относно предстоящото проучване за находища за нефт и конвенционален природен газ на територията на лицензионен блок 1-18 Тракия, в който попада и община Любимец. Фирмата, която ще извършва проучванията е „Овергаз Инк“ АД, а самите проучвания започват от 15 септември тази година и ще продължат до края на м.ноември (в зависимост от метеорологичните условия в района). За наличието на евентуални залежи ще се правят изследвания чрез локални вибрации на малки пространства по точно определени трасета. Трасетата на профилите са разположени върху черни пътища навсякъде, където има възможност за това. Ще бъдат спазени всички изисквания за разстояние от населени места и защитени зони по Натура 2000.

 В случай, че в процеса на работа се наложи машините да навлязат в земеделски насаждения, то техните собственици/ ползватели ще бъдат обезщетени за нанесени щети върху продукцията им.

От фирмата гарантират, че търсенето ще става по традиционни методи без никакви рискове за околната среда и населението, а проучванията нямат нищо общо с тези за шистов газ. Проучванията ще стават чрез вибрации, а не чрез сондиране, т.е. няма да се пробива земната повърхност. Те се провеждат само и единствено на повърхността, без да съществува каквато и да било опасност за околната среда и населението в района. Тези  проучвания не могат да предизвикат земетресение или каквото и да е разместване на земните пластове.

За да проучва за нефт и конвенционален природен газ в блок Тракия, област Хасково „Овергаз Инк“ АД е получила разрешение от Министерски съвет. Проектът на фирмата е съгласуван и одобрен от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на околната среда и водите.