gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Жителите на с. Вълче поле имаха двоен празник на 6 септември тази година. Тогава те не само отбелязаха Деня на Съединението, но и отпразнуваха 60 години от създаването на читалищния хор в селото.

Началото на тържествената програма започна в местната църква „Св. Георги”, където миряните от селото можеха да запалят свещ и да се помолят за здравето и благоденствието на всички родени и израсли в него, за тези, които по някакъв начин са свързани с този край и най-вече - за съществуването на родното си село.

И този път признателни вълчеполци не подминаха паметника на тримата загинали граничари Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов и положиха цветя пред гранитния монумент. С този жест, те за пореден път засвидетелствуваха своето уважение и признателност към героичния им подвиг.

Специално за празника, организаторите бяха подготвили кулинарна изложба от традиционни ястия. Освен местните специалитети като тиквеник, различни видове баници, пити и гозби, самодейците изложиха и всички видове плодове и зеленчуци, които отглеждат в селото – картофи, домати, чушки, тикви, сноп жито, брашно, грозде, диня и т.н. С много ентусиазъм те успяха да съберат всички реколти и да превърнат фоайето на читалището в малък бутиков базар, символизиращ на плодородието на този край.

Официалната част продължи в салонната зала на читалище „Просвета”. В началото на концертната програма Секретарят на читалището Мариана Паскалева приветства всички зрители с „Добре дошли”, изчете поздравителните адреси от Кмета на общината инж. Анастасов, от НЧ „Братолюбие”  и Стефан Милев – композитор на „Песен за Вълче поле”. Изненада за всички бе поздравителното писмо от Елена Николова от гр. Пловдив – ръководител на първия женски хор към читалището.

Освен изпълнените традиционни за селото и местния регион народни песни, на сцената се качиха и наследниците на вече починали самодейци. Те са изявили желание да декламират няколко стихотворения на сцената, където техните баби са поставяли началото на песенното изкуство в селото. Двучасовата музикална програма мина с много песни и добро настроение за всички присъстващи.

Достоен завършек на празника бе връчването на грамоти на дългогодишните самодейки в читалищния хор – Дафинка Ангелова и Надка Иванова, а за почетен член на читалище „Просвета” бе удостоена Еленка Вълчева. Голямото признание съвпадна и с нейния 90-годишен юбилей. Поздравителен адрес получи и Павел Павлов – дългогодишен акордеонист към местното читалище.

Основен организатор на юбилейната годишнина бе Секретарят на читалището, но с огромното съдействие и подкрепа на всички самодейци в него. Община Любимец от своя страна осигури финансовите средства за тържествения обяд, организиран в чест на юбилея.