gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Самодейците от НЧ” Братолюбие – 1884” се завърнаха с плакет и медали от тридневното си посещение в гр. Бабаески, Р. Турция. Те бяха удостоени с почетните отличия след като представиха част от богатата си културна програма на сцената на побратимения град. Професионализмът и опитът на танцьорите от ТС „Сакарци” и невероятните танци на момичетата от Школата за модерен балет „Амейзинг” успяха да впечатлят публиката на Бабаески и през цялото време присъстващите аплодираха играта на танцьорите.

Изключително добро представяне направиха и двете талантливи певици към състава - Николета Вангелова и Елена Стефанова. Освен народни български песни, те изпълниха и една песен на турски език, която бе специален поздрав към хората от турския град и най-вече към организаторите на фестивала, на който самодейците от Любимец бяха специални гости.

В почти едночасовата концертна програма на танцьорите и певците от Любимец, сцената в турския град се превърна в един малък български остров, наситен с български народни ритми, модерни танци и музика.

На следващия ден участниците във фестивала дефилираха в централната част на града в народни носии и танцови облекла. Преди началото на дефилето Кметът на Бабаески - Абдула Хаджи, заедно с Управителя на вилает Къркларели (Лозенград) и други дипломати, положиха венец пред паметника на Ататюрк и посетиха изложбата от плодове и зеленчуци, които се произвеждат в този регион. На изложението имаше земеделска техника и инвентар, необходим за производството на изложената продукция.

По покана на Кмета на Бабаески, на официалната церемония присъстваха Кметът на община Любимец инж. Ан. Анастасов и Зам. кметът инж. Хр. Желев. В словото си пред официалната делегация г-н Хаджи приветства всички присъстващи на церемонията, всички танцьори и гости от България и Турция и обществеността на Бабаески.

Поводът за посещението на нашите самодейци бе 42-ия фестивал на земеделието, организиран в гр. Бабески. В последните няколко години Любимец получава специална покана за участие във фестивала. По време на едноседмичните тържества в града организаторите винаги предвиждат един ден, в който да се представи българската култура и традиции в града.

Снимки от фестивала