gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

На 10 септември, в Заседателната зала на Общински съвет Любимец се проведе среща – разговор с народния представител от ПП ГЕРБ Катя Чалъкова. Поводът за срещата е предстоящото влизане в сила на Закона за предучилищното и училищното образование и отстраняване на евентуални проблеми, свързани с началото на новата учебна година.

Срещата бе инициирана изцяло от г-жа Чалъкова, но се осъществи с подкрепата и съдействието на администрацията в Любимец, в лицето на Кмета на общината инж. Анастасов.

На разговора присъстваха всички пряко свързани с образованието: Директорите на учебните заведения в общината, Детски градини и Детска ясла, експерта по образование и Директорите на двете администрации в администрацията.

В началото на дискутирането народният представител обясни какво включва новият Закон за предучилищно и училищното възпитание, кога евентуално ще бъде приет и от кога ще влезе в сила. Тя наблегна на това училищата да разработват проекти, свързани с работа на деца със специални образователни потребности (СОП) и различен етнически произход.

Новото, на което ще се наблегне през следващата година при влизането на закона в сила, е създаването на Центрове за кариерно развитие. В тях се предвижда да работят поне 5 експерта, които ще бъдат изцяло в услуга на учениците и тяхното професионално ориентиране. В тях ще се работи с талантливи деца, деца със СОП, предвижда се работа с родители и др. Заниманията в тези центрове това ще бъде извън задължителните учебни часове и е препоръчително във всяка община да има такъв център. Те ще получават финансиране както от държавния, така и от общинския бюджет.

Останалите по-важни промени в новия закон са, че от 1 до 3 клас децата няма да получават оценки, а до четвърти клас няма да повтарят учебната година; външното оценяване ще бъде в седми клас – тогава учениците ще получават и диплома за завършено основно образование. От учебната 2013 - 2014 г. на предучилищна подготовка задължително ще трябва да ходят децата, навършили 4 годишна възраст.

Въвежда се и нова образователна структура в системата на училищното образование. Основната образователна степен ще бъде на два етапа: начален (І – ІV клас) и прогимназиален (V – VІІ клас). Средната степен също ще бъде на два етапа: първи гимназиален етап (VІІІ – Х клас) и втори гимназиален етап (ХІ и ХІІ клас). Двата етапа в средната степен на образование осигуряват вертикална и хоризонтална проходимост в системата и възможност за смяна на избора на предуниверститетска подготовка; тясно профилирано и професионално образование в последните 2 години.

Г-жа Чалъкова разясни работата с програмите "Джуниър Авчийвмънт" и „HOT POTATOES ("Горещи картофи"). По първата програма се оказа, че две от началните училища в общината вече работят и тя не е нещо ново. Нейната цел е да бъде развито предприемачеството у учениците и тя да бъде включена в задължителните учебни часове.  С участието си в тази програма у децата се формират начални  икономически понятия и умения за предприемачество. Запознават се с  характерните за ежедневието ни търговски термини, научават се на спестовност и най-вече развиват уменията си за самоизява и  предприемчивост. Втората програма „Горещи картофи” е свързана със създаване на интерактивни образователни упражнения за ползване в Интернет. Това е програма, създадена за изготвяне на оценителни тестове по какъвто и да е предмет.

Не липсваха и въпроси към народния представител.Част от тях бяха свързани с организацията на часовете по физическо възпитание и спорт, работата с деца със СОП, увеличение на стандартите при формирането на бюджетите и т.н.

Срещата бе изключително ползотворна за всички. Освен че г-жа Чалъкова направи разяснения в сферата на образование и предаде своя опит като бивш Директор, тя бе запозната с проблемите в образованието на местно ниво.