gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Общинското дружество към Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите отбеляза 22-годишнината от възстановяването на съюза и 18 годишнината от основаването му в града.  Мероприятието се проведе на 26 юни в с. Вълче поле, пред паметника на тримата загинали граничари Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов. На тази дата, преди малко повече от две десетилетия, се възражда съществуването на Съюза на военноинвалидите в гр. София. От тогава до сега, всяка година, общинските дружества по места тържествено отбелязват възстановяването му. 

Основна цел на съществуването на организацията е да защитава правата и интересите, както и да помага материално и морално на пострадалите от войните и военноинвалидите.

На поклонението присъстваха членовете на дружеството - наследници на загиналите във войните, Петър Матеров – Ръководител на общинското дружество към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Кметът на селото Георги Янакиев.

Г-жа Зюмбилка Пелева откри тържествената част с приветствие към всички присъстващи, разказа накратко за събитията през 1944-1945 г., както и спомена част от загиналите любимчани на фронта. Към приветствието се включи и Петър Матеров. Той сподели пред присъстващите каква е дейността на СОСЗР, как е преминала битката за опазване на държавната граница при вр. Сараборун и т.н.

С едноминутно мълчание и поклон всички присъстващи почетоха паметта на загиналите. След това пред те поставиха венци и цветя пред паметника на граничарите в знак на признателност и уважение към тяхната саможертва и храброст.

 

 

Снимки от поклонението.