gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Нови 5,8 милиона лева ще бъдат инвестирани в село Бисер. С парите, осигурени от Европейския съюз, ще бъде подменена канализацията на селото

На 4 юли, малко преди крайния срок за приключване на строежа на първите десет къщи в с. Бисер, Премиерът Бойко Борисов направи инспекцията на строителството им. Той се увери на място как вървят ремонтните дейности, изпълнява ли се строежа според законовите изисквания и най-вече дали всичко ще бъде изпълнено в срок.

Министър председателят пристигна в пострадалото село заедно със земеделския министър Мирослав Найденов, министърът по европроектите Томислав Дончев и министъра на регионалното развитие г-жа Лиляна Павлова.

Правителствената делегация бе посрещната и придружавана от Областния управител г-жа Ирена Узунова, Кметът на община Любимец инж. Анастас Анастасов и Кметът на община Харманли Михаил Лисков.

Основната причина за посещението на Премиера в селото, бе връчването на заповеди за одобрени проекти по Мярка 141 "Подпомагане на полупазарните стопанства в процес на преструктуриране" на земеделските стопани от Бисер. Церемонията се състоя в сградата на местното читалище, където г-н Борисов бе посрещнат с бурни аплодисменти и ставане на крака.

Дванадесет стопани от селото получиха чекове от ДФ "Земеделие" за 3 000 лева, с които да развият стопанството си. Парите са по Програмата за развитие на селските райони. Това е първият чек, който фермерите получават. В рамките на следващите пет години те ще получават тази сума, за да могат да разширяват стопанствата си, като общата европейска помощ за земеделците ще достигне 15 хил.лв. на човек или 180 000 лева ще се инвестират в селото.

С парите хората могат да отглеждат предимно картофи, царевица и тикви. Някои споделиха с премиера, че ще вложат сумите в орехови насаждения, а други в отглеждането на животни. "Участвайте по програмите за селските райони, защото, който е активен, ще има пари за него", насърчи хората в залата премиерът Бойко Борисов.

Преди церемонията по раздаването на заповедите на селските стопани Бойко Борисов премина пеша през село Бисер, за да се увери лично как върви строителството на къщите, които пострадаха от потопа през м. февруари. 56 от тях бяха сринати със земята, за да може на тяхно място да се изградят нови. Първите 10 къщи ще бъдат завършени до края на този месец, като 4 от тях вече са готови до покрив. Къщите от втория транш са на кота плоча или вече са с изкопани основи. До края на тази година трябва да бъдат готови изцяло общо 30 къщи.

Пред хората от Бисер пък министър Томислав Дончев каза, че изпълнява обещанията си от месец април да привлече европейски пари за изграждането на канализация в селото им. Над  7 млн. лв. са отредени за това за община Харманли, като от тях 5 800 000 лв. са за нов водопровод и канализация в Бисер, уточни Дончев.

Селото получи дарение от държавните горски предприятия над 250 кубически метра дървен материал за направа на покривите на новите жилища. Огромните трупи бяха струпани пред читалището в очакване да бъдат използвани. Държавата дари и над 30 вагона с ИТОНГ, който да бъде в помощ при строежа на къщите.

Областният управител на Хасково Ирена Узунова показа на делегацията местната църква, която се ремонтира със средства на дарители. След наводнението Борисов нареди старият храм да бъде също ремонтиран основно. След като видя какъв вид е придобила новата света обител г-н Борисов не на шега каза, че на Великден ще бъде в тази църква, за да отпразнува с местното население най-големия християнски празник.

В Бисер Министър-председателят бе посрещнат и от родителите на загиналите шестима младежи в Симеоновград на Великден миналата година. Той обеща държавата да отпусне 10 000 лева за закупуване на парцел на мястото на злополуката, в който да бъде издигнат параклис в памет на жертвите.

До момента за възстановяването на селото са похарчени над 3 милиона лева – средства от държавата, субсидии и дарения.Премиерът обеща да инспектира селото отново в края на юли, когато ключовете на първите 10 къщи трябва да са дадени на семейства, останали без дом при наводнението.

Снимки от посещението