gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 5723Празничната седмица, посветена на юбилея на града и традиционния панаир, започна с една изключително вълнуваща фотоизложба, която събра в себе си снимки от различните периоди от развитието на града. Тя се откри на 26 август и ще бъде разположена във фоайето на НЧ „Братолюбие-1884“ до края на месеца.

Всеки един кадър излъчва част от историята на населеното място, показва важни събития и постижения през различните етапи от съществуването на града, емблематични сгради, личности и места.

„Тази изложба, носи духа, харизмата, статуса и емоцията на Любимец и неговите трудови хора. В никакъв случай нямаме претенции за обстойно представяне на града за последните 50 години, защото издирването на историята в снимки се оказа доста трудоемка задача на организаторите- Община Любимец и НЧ “Братолюбие-1884“, но сме готови да я допълваме занапред. Затова всеки, който желае да предостави част от личния си архив, свързан с града, е добре дошъл“ – каза по време на откриването на изложбата Евгения Стоянова – Секретар на читалището.

Изложбата включва 115 фотографии – цветни и черно-бели, разделени в стара и съвременна фотография. Изключително ценна се оказа снимката на първия фотограф на Любимец- Георги Деспинов от 1917 г. Той е бил фотограф на полка през Първата световна война.

Около 35 са фотосите от 1922 до 1939 г., а останалите са от 1970 г. до сега.

Организаторите отправят благодарност към местния радетел, читалищен деятел и съгражданин, покойният вече хаджи Стоян Бозалиев, който е издирил и съхранил фотографиите от миналия век. За първи път те са представени в изложба по случай 30 години от обявяването на Любимец за град.

По време на откриването организаторите поднесоха огромна благодарност и към Атанас, Марин и Любен Манолови, жители на Любимец, но най – вече местни родолюбци, защото в продължение на няколко месеца, безвъзмездно направиха поредица от фотоси на Любимец с фотоапарат и т.нар. дрон. Снимките са от различна височина и ъгъл – кадри, които ще останат завинаги в историята на Любимец.

В тази връзка заместник-кмета на общината Тодор Милев връчи почетен плакет на братя Манолови за приноса им в съхраняването на историята и духовната култура на града и общината.

„Заехме се с тази нелека задача, защото обичаме нашия роден град и винаги сме готови да помагаме с каквото можем“ – каза Марин Манолов пред насъбралата се аудитория в импровизираната изложбена зала.

 

Снимки от изложбата