gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 5532При голям интерес и изпълнена зала премина представянето на второто преработено издание на книгата „Духовните първенци на Любимец” на Иван Цветков. Авторът избра да представи събраните и допълнени очерци на 24 август в зала „Любимец“ и още в началото сподели, че издаването на книгата е посветено на 50-годишнината от обявяването на Любимец за град.

На културното събитие присъстваха Кмета на общината – Анастас Анастасов, зам-кмета Тодор Милев, екипа от читалището, много приятели и близки на автора, учители, ученици и студенти.

Книгата съдържа данни за изтъкнати деятели на местното народно читалище „Братолюбие 1884 г.” Сред тях са имената на първия председател на читалището – учителя, краеведа и бореца за освобождение на Одринска Тракия Петър Митев, свещеника Васил Николов, Боньо Бонев - една от най-забележителните личности в Любимец. В това издание авторът е допълнил големите имена на българския театър Стойчо Мазгалов и Венцеслав Кисьов, пазителката на народните традиции Велика Фердинандова и световно признатият учен и лекар Тодор Карчев.

Иван Цветков успя да възвърне от забравата на времето името на един достоен български офицер – полковник Иван Д. Кирпиков, чийто дела са описани обстойно в книгата „Духовните първенци на Любимец”.IMG 5525

Въздействащо представяне направи и Валерия Христова, която обрисува с думи труда на съвременния краевед. „Въпреки че не е роден и израсъл тук, любовта на писателя към историческото минало на това населено място, към неговите личности, бит и култура, го карат непрекъснато да търси документи, да издирва предания и легенди, да води разговори с наследници на видни личности, от които да събира информация за професионалния път на техните родственици, а събраните материали да съхранява в разкази и книги. Неимоверният труд, който полага, да отделя време и енергия, за да прочете десетки страници от някой документ, който да му послужи за написването понякога само на няколко реда е достойно за уважение и преклонение“.

След като мина представянето, авторът подари книга с автограф на всеки от присъстващите, а Виктория Бамбалова поздрави гостите с песента "Моят град", посветена на Любимец.