gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

56319145 265272677757334 8094894200446779392 n

При изключителен интерес и с висока оценка за добрата организация премина 6 Национален събор „Граничарите на България“ в Любимец. Мащабното събитие събра над 400 офицери, сержанти, войници и волнонаемни служители от цялата страна, служили по граничните застави в страната.

Тази година съборът се организира в Любимец, по идея и с основната подкрепа и съдействие на Кмета на община Любимец инж. Анастас Анастасов, членовете на СОСЗР – Свиленград и кметовете на общините Свиленград и Ивайловград.

„Отлична организация, професионално подготвена и богата програма, невероятен 6 Национален събор на граничарите. Това е първият събор, който се провежда на такова високо ниво, а Любимец ще остане завинаги в спомените на всеки присъстващ тук“ – бяха част от оценките на участниците, изказани по време на провеждането на събора.

Той се проведе в дните 30-31 март и премина под патронажа на Министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Мероприятието бе посветено на редица бележити годишнини: 141 години държавни граници, 50 години град Любимец, 68 години от създаването на 13 Граничен отряд, 73 години от създаването на Гранични войски, 21 години от създаването на Гранична полиция и 90 години от рождението на Асен Илиев.

IMG 3023

Граничният събор уважиха с присъствието си високопоставени гости, в лицето на заместник-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов; Иво Антонов - Директор на Дирекция „Социални дейности“ към Министерство на отбраната; народните представители от 44 НС – д-р Георги Станков и Николай Динков; заместник- областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова; Председателят на ОбС Любимец – Мария Станкова, директорът на Главна Дирекция „Гранична Полиция”- гл. комисар Светлан Кичиков; Директорите на Регионалните дирекции на Гранична полиция в Смолян и Елхово; началниците на Граничните полицейски управления в Свиленград, Ново село и Ивайловград; Директорът на Областна Дирекция на МВР - Хасково, заедно с началниците на полицейските участъци в Любимец и Свиленград; кметовете на общините Свиленград и Ивайловград; офицери и сержанти от запаса и резерва, водени от оз. ген. Златан Стойков, оз. ген. Стефан Ангелов и оз. полковник Павел Станев; членове на интернет-форума „Граничарите на България“ и мн. други.

IMG 2952Честванията започнаха в центъра в с. Вълче поле, с химна на Р България, изпълнен от Правителствения духов оркестър на академията на МВР, с диригент Александър Иванов. След това се състоя панихида, отслужена от отец Трифон Караджонов. Последваха кратки слова от Кмета на общината инж. Анастас Анастасов, оз полк. Атанасов и представител от форума на граничарите. Емоционален рецитал, посветен на българския граничар, изнесе група към съюза на запасните офицери. След едноминутно мълчание и падане на колене, присъстващите на възпоминателната церемония, поднесоха венци и цветя на паметника на героите-граничари Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов, загинали при защита на държавната граница, близо до връх Сарабурун.

Участниците в поклонението отдадоха почит и поднесоха венци и цветя на чешмата в с. Малко градище, построена в памет на загиналите военнослужещи от 13 Граничен отряд. Пред чешмата, изградена с лични средства на Кмета Анастасов, който е и офицер от запаса, оз полк. Йордан Стоев разказа за поводът да бъде изградена на това място и за героизма на младите момчета, при изпълнение на служебния им дълг.

С изключителна тържественост премина празничният концерт, посветен на събора. Площадът в Любимец бе огласен от звуците на патриотична духова музика, която внесе допълнително настроение и припомни за бойния дух на граничаря. Мажоретният състав от гр. Свиленград и кукерския състав към Ивайловград посрещнаха гостите на пл. „Трети март“, преди концертната програма в читалище „Братолюбие-1884“.

В препълнената зала на читалището, Кметът на Любимец поздрави гостите с провеждането на събора, посветен на отбелязването на редицата годишнини. В приветствието си той каза:

„Защитата на отечеството, охраната и отбраната на държавната граница са свещена и синовна отговорност на всеки българин… Храбростта, саможертвата, достойнството и воинската чест са сред онези морални ценности, в които трябва да възпитаваме и новите поколения българи…“. Анастасов не пропусна да отбележи и предстоящия 50 годишния юбилей на град Любимец и да благодари на „всички любимчани, които със своето себераздаване са изградили родния град и са допринесли за неговото развитие“. След което благодари на Министър Младен Маринов, за поетия патронаж на събора, на членовете от СОСЗР за подкрепата и съдействието за цялостната организация, на кметовете на общините Ивайловград и Свиленград и към всички, допринесли с присъствието си за успешното му провеждане.

56293843 2149570328625858 5207139257847644160 n

По повод предстоящия юбилей на града и в знак на благодарност към организаторите, той връчи благодарствени плакети на Министъра на МВР г-н Маринов и Министъра на отбраната г-н Каракачанов, на Директора на Гранична полиция Св. Кичиков и на представители от СОСЗР – София и Свиленград. За основен принос в организирането на 6 Национален събор „Граничарите на България“, г-н Анастасов връчи почетен знак на оз полк. Атанас Атанасов и оз полк Васил Василев.

Зам.-министърът на вътрешните работи Ст. Балабанов също връчи почетни плакети на комисари от граничните поделения за приноса им в опазването на държавната граница и гражданска награда на Стоян Хадживеличков - модератор на форума ”Граничарите на България”.

55807324 366218890647184 7754083133850386432 n

Представителят от Министерството на отбрана Иво Антонов също поздрави организаторите на празника и от името на ресорния министър връчи поздравителен адрес на Кмета на общината инж. Анастасов и книга на историческа тематика от автора Георги Марков, посветена на 100-годишнината от Първата световна война.

Генерал- лейтенант Златан Стойков – Председател на СОСЗР – София също поздрави присъстващите и обяви решение на Централния съвет, с което се наградиха за активна и родолюбива военно-патриотична дейност Анастасов, кметовете на Ивайловград и Свиленград и част от организаторите на събора. Те получиха почетния знак на съюза и грамоти.

В тържествената програма, посветена на 6 Национален събор „Граничарите на България”, участие взеха местните самодейни състави от ТС „Сакарци“ и „Сакарче“, групата за художествено слово и кукерски състав към община Ивайловград, хорова школа „Свиленград“ и спортен клуб за танци към община Свиленград.

Достоен завършек на граничарския празник бяха дългото тракийско хоро, което се изви на площада и празничните илюминации, които в продължение на 5 минути озариха небето над Любимец.

На следващия ден, част от присъстващите, в знак на преклонение към загиналите граничари, поднесоха венци и цветя на паметника в с. Генералово, община Свиленград.

 

 

Снимки от събора