gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

vinil 400x300smПовече от 400 офицери, сержанти, войници и волнонаемни служители от цялата страна, служили в Гранични войски до края на 1997 година, потвърдиха своето участие в 6-тия Национален събор „Граничарите на България“.

Тази година съборът се организира в Любимец, по идея и с основната подкрепа и съдействие на Кмета на община Любимец инж. Анастас Анастасов, членове от СОСЗР – Свиленград и кметовете на общините Свиленград и Ивайловград. Той ще премине под патронажа на Министъра на МВР Младен Маринов и ще се проведе в дните 30-31 март.

Мащабното събитие е посветено на отбелязване на редица бележити годишнини: 141 години държавни граници, 50 години град Любимец, 68 години от създаването на 13 Граничен отряд, 73 години от създаването на Гранични войски, 21 години от създаването на Гранична полиция и 90 години от рождението на Асен Илиев.

То включва в себе си поредица от чествания като: панихида и поднасяне на венци и цветя на паметника на героите- граничари Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов в с. Вълче поле; отдаване почит и поднасяне на венци на чешмата в с. Малко градище, построена в памет на загиналите военнослужещи от 13 Граничен отряд; приветствени слова, връчване на почетни знаци и тържествен концерт в НЧ „Братолюбие-1884“, празнични илюминации и вечеря за гостите. Всички мероприятия се провеждат на територията на община Любимец. На следващия ден, част от присъстващите, в знак на преклонение към загиналите граничари, ще поднесат венци и цветя на паметника в с. Генералово, община Свиленград.

По покана на организаторите, на събора ще присъстват представители от Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната, народните представители от региона д-р Георги Станков и Николай Динков, зам.- областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, бивши и настоящи офицери и сержанти от Гранични войски и Гранична полиция, представители от СОСЗР, директора на Гранична полиция, кметовете на съседните общини Свиленград, Ивайловград и Харманли, началници на отделните гранични полицейски управления и др.

Националният събор на граничарите се провежда за шеста поредна година и за първи път в Любимец. „Екипът, свързан с организацията на събора, прави всичко възможно за нормалното му протичане. Всички сме амбицирани да създадем най-добрата opгaнизaция, зa дa пpeминат отделните мероприятия на нeoбxoдимoтo виcoĸo нивo. Koлĸoтo и дa e тpyдoeмĸa тя, cмятaм, чe щe ce cпpaвим“ – сподели Кметът Анастас Анастасов пред заинтересовани медии.