gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 1039И тази година представители на община Любимец и ученици от СУ „Желязко Терпешев“ се включиха в честванията по отбелязване на празничния 5 октомври – 106 години от началото на Балканската война и освобождението на Свиленград от Османско робство. На този ден, всяка година представители на двете общински администрации, ученици от училищата в двете общини, представители на политически партии, обществени и родолюбиви организации и граждани изкачват връх Шейновец и поднасят венци и цветя пред величествения паметник-костница.

Поклонението започна с историческа хронология на събитията, случили се на 5 октомври 1912 г., след което Архиерейският наместник отец Константин, заедно със свои колеги отслужи заупокойна панихида в памет на българските войници, загинали в историческата битка. В знак на признателност и преклонение пред героите, присъстващите сведоха глава и почетоха паметта им с едноминутно мълчание.

Единадесетокласници от СУ „Желязко Терпешев“ гр. Любимец засвидетелстваха своята признателност към загиналите войници и поднесоха венец.

На това паметно място, на 5.10.1912 г. се води първото сражение в Балканската война. В него загиват 14 от охраняващите котата войници от 30-ти Шейновски полк, дал името на върха.

 

Снимки от поднасянето на венците