gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 3896На 8 октомври, във фоайето на НЧ „Братолюбие – 1884“ бе експонирана документална изложба на тема „Хасковските евреи и спасението – 1943“. Изложбата бе организирана от Областна администрация Хасково, с подкрепата на Министерски съвет, Регионален исторически музей Хасково, Регионалното дружество на евреите “Шалом” и Държавния архив в Хасково. Инициативата е част от Комуникационната стратегия на Р. България за Европейския съюз и има за цел да представи историята на заселването на еврейски семейства в района, техните традиции и дните на спасението им преди 75 години.

Изложението бе уважено от Кмета на община Любимец Анастас Анастасов, директори от местните училища, учители, читалищни настоятели, общественици и много ученици. Присъстваха Зам.-областния управител Стефка Здравкова, г-н Пенко Добрев – директор на РИМ Хасково, д-р Виолета Костова – гл. уредник на РИМ Хасково и др.

Авторът на изложбата - д-р Виолета Костова разказа за направените проучвания за този период от историята в хасковския регион, за тежките дни на 1943г. и за живота и бита на еврейските семейства по тези земи.

Основна роля в подредбата на изложбата имат историците от РИМ Хасково и Регионалното дружество на евреите „Шалом“ в областния град.

Експозицията бе открита от Областния управител Станислав Дечев, който разказа за обединението на политици, културни дейци, занаятчии, предприемачи и работници, чиято цел е била да спасят от депортация евреите, живеещи в България.

Изложбата ще остане в Любимец до 12.10.2018 г., след което ще гостува в гр.Свиленград.

 

Снимки от откриването на изложбата