gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 2425Бронзова статуетка с надпис „На Общинска администрация Любимец с дълбока благодарност!“ получи Кметът Анастас Анастасов. Почетният знак бе връчен  от Момчил Кючуков  по повод съдействието и организацията на общината при изграждането и откриване на възпоменателен мемориал, изграден в чест на трима  летци-герои: майор Николай Бошнаков, капитан Руси Русев и поручик Йордан Йорданов.

Г-н Кючуков е един от наследниците на героите и представител на Клуб на летците «Капитан Димитър Списаревски», който бе основен инициатор и организатор за откриването на паметника. При връчването на статуетката той още веднъж изрази своята благодарност за проявеното уважение към паметта на летците, защото чрез  този паметник, след толкова години, душите им са намерили покой.

Мемориалът бе открит при изключителна тържественост на 12 октомври 2016 г. Той се намира в местността Голямата чешма, с. Георги Добрево, община Любимец, близо до АМ „Марица, в посока София, на територията на Бензиностанция „ШЕЛ“.IMG 2428

Паметникът е издигнат в чест на тримата пилоти, изпълнили воинския си дълг да бранят своя народ и родина от вражеските бомбардировки над България през Втората световна война. Тримата асове оцеляват под неприятелския огън, но не успяват да избегнат съдбата на повечето достойни български офицери след 9 септември 1944 г. Заради бягството на двама техни колеги- авиатори, те незаслужено са подложени на дълги репресии.

Въпреки че са оправдани на съдебния процес, впоследствие са уволнени от армията и семействата им остават без препитание. Подложени са на непрекъснат гонения от властта, без да могат да започнат работа и решават да напуснат България. Убити са при опит да напуснат нелегално страната през българо-турската граница в нощта срещу 16.08.1948 г., недалеч от мястото, където е изграден паметникът. И до днес е неизвестно къде са погребани.