gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 3135Част от майските празници, посветени на Деня на българската просвета и култура, бе отбелязването на 105 години от рождението на Почетния гражданин на Любимец Боню Бонев. Инициативата и организацията на годишнината бе на НЧ „Братолюбие -  1884”, в което през годините, със своите дела и творчество, Бонев е оставил трайна следа. На 29 май, за да отбележат годишнината, във фоайето на читалището се събраха наследниците на г-н Бонев, близки, приятели, ученици и учители, граждани.

 Един от внуците на видния културен деятел - Бони Бонев представи мултимедиен продукт, с който показа част дейността му, свързана с духовното просветление и въздигане на родния край, заслугите му през годините и публикации в медиите от 1935 година насам.

   Доказателство за голямата любов на Боню Бонев към родния град са книгите: „Любимец”, „История на банковото дело в Любимец”, „Читалище Братолюбие – моя любов, моя надежда”.

На срещата присъства и главния редактор на книгата „Читалище Братолюбие – моя любов, моя надежда” Димитър Добрев. В своето изказване той прочете част от спомените си за Б. Бонев от книгата „Рухналите митове, кумири и илюзии” - „... В кръга на моите добри приятели от родния град, бих причислил с гордост един от най – уважаваните любимчани Боню Бонев – дългогодишен стопански и обществен деец, шеф на банката. Дори и надхвърлил деветдесетте  години, той излъчва обаяние с аристократичната си осанка и запазена памет...  За мен Боню Бонев си остава не само един от най – културните наши съграждани, но и истински родолюбец, зареден с възрожденски плам, пример за всички поколения любимчани...”.

Съавторът на книгата, посветена на читалището - Мария Точкова също присъства на срещата. По време на своето изказване тя разказа за съвместната работа, краеведческата дейност и съприжяваните емоции, съпътствали написването на историята на читалището.

Димитър Бонев - син на Боню Бонев, благодари на организаторите и на присъстващите за вниманието и заслужената почит към труда и делото на неговия баща. „Добрият пример и вдъхновение са най – голямото богатство не само за нас, а и за цялата  общественост. Това винаги  ни е правило горди, но и много отговорни наследници на Боню Бонев” – сподели той.

След срещата, самодейните колективи към читалището изнесоха едночасов благотворителен концерт озаглавен „Благотворителност през сърцето, за да нахраним душата”.

Любимчани за пореден път доказаха любовта си към българските песни и танци, своето възхищение и преклонение пред труда на самодейците. Сумата от дарения възлиза на 1210 лв., които ще бъдат  изразходвани за закупуване на допълнения към сценичните костюми на самодейците.