gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

По нов, изключително интересен и иновативен начин преподавателката от НУ „Захари Стоянов” Христина Димитрова успява да предизвика интереса на своите ученици към художественото слово: чрез  създаването на собствени произведения – приказки, разкази, гатанки, стихове, римушки. Идеята да изгради бъдещи творци и създатели на авторски текстове е изцяло на учителката и стартира, когато децата са във втори клас. Виждайки интереса им към забавни текстове и интересни гатанки, тя ги провокира сами да започнат да измислят такива. В часовете по литература г-жа Димитрова задава определени творчески задачи и насочващо акцентира на компоненти от нея, а учениците самостоятелно трябва да изпълнят поставената задача.

Първоначално децата чувстват неувереност, но са подкрепяни  и насърчавани от учителката си. С времето писането толкова им е харесва, че започват състезание помежду си кой да напише повече стихчета и разкази.

През първата година участват всички деца от класа, заглавието на книжката „Остроумки“ се появява спонтанно и е вдъхновено от невероятните  литературни попадения на децата. През втората година класът започва да работи по Проект „Успех” на МОМН и в групата на „литературните творци“, са включени само 12 деца. Многобройните произведения на възпитаниците на г-жа Димитрова са поместени в две цветни книжки, които са раздадени сред децата.

До края на м. май учениците от началното училище имат готовност да издадат и трета книжка, озаглавена „Остроумки 3”. В нея отново ще бъдат поместени както литературни, така и живописни творби. Ново идейно решение в тазгодишната книжка е  „автоилюстрирането“ й – всеки сам трябва да представи епизод от творбата си или героите си и чрез четки и бои.

Тъй като тази година учениците не работят в същото направление по проект „Успех”, ще се наложи родителите да подпомогнат финансирането на авторското издание на своите деца.

Писането на текстове извън учебния материал е само в помощ на учениците. Измислянето на различни истории или преразказване на преживени случки, развива интелектуалните умения на децата, подпомага правилното писане и свободно боравене с думи и граматични правила.

 

Подробности от творчеството на малките остроумничета може да видите от линка:  http://ostroumnicheta.lyubimets.net/