gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Една година след наводнението на 6 февруари 2012 г. село Бисер бавно започва да възвръща своя облик. Благодарение на благотворителната кампания за набиране на средства, организирана в помощ на пострадалото население от селото, се построиха 32 къщи, две се довършват, а останалите 24 ще бъдат започнати напролет и възстановени през тази година.

По повод най-голямата трагедия сполетяла Бисер, на 4 февруари местното население даде курбан за здраве и предпазване на населеното място от бъдещи природни стихии. Той бе и израз на благодарност към всички български граждани, подали им ръка по време на бедствието от 6-ти февруари 2012 година. За да засвидетелстват своята съпричастност към хората, останали без дом, както и жертвите от наводнението, в селото бяха Вицепремиерът и Вътрешен министър Цветан Цветанов, Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, Христо Григоров – Председател на БЧК и Областния управител Ирена Узунова. На ритуала за здраве на площада в селото присъства и министърът на отбраната Аню Ангелов.

Ритуалът започна с отслужване на молебен за здраве и благоденствие от свещениците от духовната епархия. За приготвяне на курбана местните жители са събирали пари през последния месец и са закупили 500-килограмово теле. По покана на организаторите на мероприятието присъстваха кмета на община Любимец инж. Анастас Анастасов, Председателя на ОбС – Свиленград Георги Еленков и Иво Димов Кмет на община Димитровград.

Дарители, спасители и доброволци, участвали в спасителните операции също присъстваха на курбана. Жителите на селото изразиха своята благодарност и признателност към вътрешния министър за изграждането на новите им домове и цялостния ремонт на църквата.

”Нито за миг не сме забравили село Бисер и жителите му”, каза в изказването си министър Цветанов. Той не пропусна да отбележи приноса на цялата държава и заяви, че в най-скоро време ще стартира процедурата по изграждане на канализацията на селото, за което са предвидени 5,4 млн.лв.

След срещата с хората, министър Цветанов и представителите на институциите се събраха на обществен съвет. На него очертаха предстоящите действия за довършване на още 24 къщи и ускоряване на процедурата за избор на фирма за изпълнение на канализационния проект на селото.

„Вашата болка и трагедия, а сега и радостта ви, ме промениха и ме направиха различен. Затова мога спокойно да кажа, че се чувствам бисерчанин”, с тези думи министър Цветанов се раздели с местните хора. "Искахме да върнем живота в с. Бисер и една година по-късно успяхме", каза Цветанов.

На 6 февруари в ремонтираната църква “Св. св. Кирил и Методий” на село Бисер ще бъде отслужена панихида в памет на жертвите от наводненията през февруари миналата година. Придошлите води разрушиха повече от сто къщи, удавиха десетки животни и отнесоха селскостопанската продукция. Над 3 млн. лв. бяха събрани за възстановяване на селото, а в спасителните акции участваха хиляди граждани, дарители, строители, доброволци и представители на неправителствени организации.

 

Снимки от курбана в селото.