gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Единственият столетник в община Любимец Жеко Тасков Марков от с. Лозен, отпразнува своя юбилей. Той е роден преди един век на 8 ноември, на големия християнски празник „Св. Архангел Михаил”. По повод своята уникална годишнина, дядо Жеко събра голяма част от местните жители на селото, както и свои близки и им приготви трапеза в местното заведение.

Официален гост на тържеството бе и Кметът на община Любимец инж. Анастас Анастасов. Той поздрави рожденика за неговия празник с думите: „… Малко са тези, които имат щастието и отговорността да преминат през изпитанията на цял век. За ветераните – хора смели и всеотдайни, това е достойна възраст – мерило за мъдростта и достолепието на воювалите за свободата на страната си.” Заедно с поздравителния адрес г-н Анастасов връчи на юбиляра парична сума и торта, с която да се почерпи.

Като ветеран от Втората световна война Жеко Марков бе окичен с медали за храброст и героизъм. По повод 9 май, г-н Анастасов му бе връчил плакет с герба на общината, както и даде обяд в негова чест.

Рожденикът получи подарък и кмета на с. Лозен Ангел Гинев. Той му подари практичен подарък – цървули и му пожела когато ги скъса, да му каже, за да му подари нови. В шегаджийски стил дядо Жеко му отвърна, че ще му напомни за обещанието и ще си търси подаръка.

Освен че е ветеран, Жеко Марков се оказва и най-стария ловджия в страната. По този повод член на местната ловна дружинка му подари две ловни шапки – за зимата и за лятото.

Изненада за всички бе подаръкът на шестокласника Даниел Иванов от селото. Със собствени средства, детето е купило торта със свещички за своя приятел. Малкия Даниел непрекъснато ходил при дядо Жеко, за да му разказва истории от войната или интересни случки от ловните му излети. Двамата толкова се сприятелили, че прекарвали доста време заедно. Той му пожела още дълго време да живее и в знак на приятелство двамата духнаха свещичките. 

За да покаже своя добър и ведър дух юбиляра поведе хоро в центъра на селото с трикольора в ръце. Той игра през цялото време, пеейки любимата си народна песен.

 

Снимки от рождения ден на столетника.