gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Община Любимец е удостоена с най-високото отличие на VІІІ-та Национална конференция "Биомаса за енергия, горива и биогаз". От всички участващи 180 представители - на общините, на бизнеса, на енергийни агенции и много специалисти, тя е класирана на Първо място в Лига „Биомаса” за внедряването на иновативни технологии в сферата на отоплението. Високото отличие е за това, че от следващия отоплителен сезон, три от детските заведения на територията на общината ще преминат на отопление на Биомаса, а не както досега на дизелово гориво.

Въвеждането на новия вид отопление е благодарение на одобрени проекти на общината по Фонд „Козлодуй”, свързани с подобряване на енергийната ефективност на ЦДГ „Рай” 1 и 2 и Детски ясли Любимец.

Тържествената церемония, по награждаване на победителите в Шампионска лига - Лига Биомаса и Лига Слънчева Енергия се проведе на 27 септември 2012 г. в Международния панаир – Пловдив. По време на награждаването лекторите споделиха, че са изключително доволни от идеята, разработването и реализирането на проекта на община Любимец. Затова освен Сертификата с отличието, те връчиха на представителя на общината г-жа Т. Маркова и огромна позлатена купа.

Целта на конференцията бе да се насочи вниманието на общините, националните институции и бизнеса към възможности за реализиране на проекти за производство на енергия и горива от дървесни, селскостопански и битови отпадъци.

Община Любимец се възползва от възможностите за финансиране по Фонд „Козлодуй” и още от началото на годината започна работа по подготовка на проекти, свърни с енергийната ефективност на трите детски заведения. Благодарение на добрата работа на експертите, тези проекти са одобрени и финансирани.  Общата сума за трите обекта е приблизително 1 млн.лв. и е отпусната като безвъзмездна финансова помощ. С нея ще се направи цялостно саниране на детските заведения, топлинна и хидроизолация на покривите, подмяна на дограмата там, където не е сменена и монтиране на нови отоплителни инсталации с нови алуминиеви радиатори, изцяло нови тръби и котел, който ще работи с пелети.

Топлоизолацията на сградите, както и преминаването към отопление на биомаса ще спести средства в бюджета на общината, а с тези спестени средства ще може да се направи ремонт и обновление на дворовете и кътовете за игра на децата.