gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

По повод 100 години от началото на Балканската война в общините Любимец и Свиленград се организират поредица от мероприятия, свързани с честването на юбилея. Едно от тях е историческата викторина под надслов „100 години свобода”, която се проведе между ученици от Любимец и Свиленград. Заключителният етап на викторината се проведе в голямата зала на Общинска администрация Свиленград на 28 септември, а в нея участваха седмокласниците от СОУ „Д-р Петър Берон” от Свиленград и СОУ „Желязко Терпешев” - Любимец.

В оспорваната надпревара по време на викторината двата отбора се състезаваха, отговаряйки на въпроси, свързани с подготовка, избухването, протичането на бойните действия и приключването на войната. Те отговориха общо на 10 въпроса, като всеки отбор тегли отделен билет. В хода на викторината отборите бяха оценявани от тричленно жури, в състав Председател – Елена Янакиева и членове: Невена Колева и Катюша Костадинова. Всеки едни от състезателите показа добри знания и подготовка по темата „Балканска война”.

Но както при всяко състезание и тук трябва да има победители и победени. На първо място, само с две точки преднина, се класира отборът на Свиленград и той получи максималният брой от 90 точки. Втори в интелектуалната надпревара, с резултат от 88 точки, остана отборът на СОУ „Ж. Терпешев”.

Кметът на община Любимец инж. Анастасов през цялото време подкрепяше участниците със своето присъствие. След края на състезанието той ги поздрави за достойното представяне и добрите резултати.

В края на викторината Мария Костадинова – Заместник кмет на община Свиленград поздрави участниците, за това, че макар и за кратко са успели да пресъздадат по –най добрия начин ситуацията около военните действия. Всеки едни състезател получи тениска и шапка с логото „100 години Балканска война”, раница, рекламна чаша на община Любимец и книга на Антон Дончев.

Същият ден, от 16.00 часа, в общинския музей на Свиленград, бе открита изложба „100 години Балканска война". На големи плакати организаторите бяха подготвили снимки с униформата на воюващите от това време, с какво оръжие са се сражавали, с какви самолети са летели и т.н. Началото на изложбата се откри от Директора на музея Елена Митева. Тя разказа за войната, за това какво е била за хората от тогава и какво е сега за нас. Експозицията предизвика интерес сред възрастни и деца, дошли да разгледат отблизо снимки и експонати.

 

Снимки от викторината и откриването на тематичната изложба