gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Тази учебна година учениците от 1 „а” и 3 „а” клас от НУ „Хр. Ботев” ще участват в нов проект „Световно предизвикателство за деца 2012”. Класните ръководители на двата класа Виолета Бойкова и Дочка Кючукова са подали проекти, с които заявяват желанието си за участие и така по необичаен и много забавен начин ще стимулират физическата активност на децата в началното училище.

Проектът Global Children's Challenge (Световно предизвикателство за деца) се организира за втора поредна година. Той е насочен към борба с наднорменото тегло при децата и заседналия начин на живот. Проектът е с продължение 50 дни, а през това враме децата ще носят педометър (крачкомер) и всеки ден се отчита колко крачки са направили. Учителят вписва данните в сайт, а броят на  крачките се преобразува в километри. Класът се придвижва напред в околосветското виртуално пътешествие като един отбор и всеки ден стига до географски забележителности. Общият брой на дестинациите е 52, като включват забележителности от България и света. Учителят запознава децата с тези места и им показва снимки от тях. По този начин децата се мотивират да се движат повече, за да стигнат по-далече и да видят повече места. Така учениците ще могат да си направят едно виртуално пътешествие из целия свят.

Проектът е уникален с това, че дава възможност на учениците да разберат повече за културни и исторически забележителности от цял свят, като в същото време се стимулира и тяхната физическа активност и работа в екип. За да се стигне до нов обект, всеки ученик трябва да се стреми на направи поне 15 000 стъпки на ден.

Освен педометрите, в пратките има и специална тетрадка за всеки ученик, в която да записва данните си, ръководство за учителя и т.н. Всичко това се предоставя напълно безплатно на училището.

Предизвикателството започва на 19 септември и приключва на 07 ноември тази година.