gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

От няколко дни тече ремонт на два от паметниците на територията на община Любимец. Това са: паметникът на загиналите в Балканската война на вр. Шейновец и паметникът в центъра на града, построен в памет на загиналите войни от Любимец, участвали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. Приблизително 10 000 лв. ще струва ремонтът на двата паметника, а сумата се отпуска от Държавния бюджет. Поводът за възстановителните дейности  е предстоящото честване на 100 години от началото на Балканската война, което ще бъде в началото на м. октомври.

Паметникът, който се намира в централната част на града, ще се освежи, а от трите му страни ще се монтират нови гранитни плочи. Върху тях ще бъдат изписани имената на всичките 120 любимчани, отдали живота си за отечеството на бойното поле.

За ремонта на паметника на вр. Шейновец община Любимец получи близо 7200 лв. С тази сума се предвижда да направят алеите до паметника, полагане на нова настилка около самия паметник, циментова замазка на площадката, поставяне на нови стоманени предпазни парапети, циментова замазка по самия паметник и засаждане на иглолистни дървесни видове около паметника.

Самата подготовка за честванията е започнала много по-рано. Тържествата ще се провеждат в рамките на една седмица, като тази година те се организират съвместно между двете общини Любимец и Свиленград.