gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

И тази година жителите на с. Йерусалимово не пренебрегнаха традицията и отбелязаха големия християнски празник „Успение Богородично”. На 15 август, в църквата „Св. Димитър” в селото, бе отслужена тържествена света литургия от отец Трифон Караджонов, а след това, в двора на храма, се освети приготвената храна.

Йерусалимовци организираха таз годишното отбелязване на празника със собствени средства. Всеки един от тях дари кой колкото може. В общата каса се събраха над 500 лв. – достатъчни да бъдат закупени фасул и риба, с които да бъде нахранено местното население. Част от жените бяха подготвили и обреден хляб, която се раздаде сред всички присъстващи за Света Богородица.

По покана на кметския наместник Кирил Кирилов на общоселския празник присъстваха общинското ръководство, кметовете на останалите населени места от общината, бивши кметове на с. Йерусалимово и други гости. Освен организацията на мероприятието, г-н Кирилов със собствени средства осигури безалкохолното и бирата за празника.

По време на празничния обяд в църковния храм се направи продажба чрез търг на събралите се дарения. Всяка една от жените, участвали в търга, си тръгна със закупена вещ, а средствата от разпродажбата отиват в църковната хазна.

Празникът се почете и в града. В храма, който носи името на Дева Мария – „Св. Успение Богородично, отец Караджонов отслужи основната празнична молитва. След приключване на  ритуала, той отправи молитви за здравето и благоденствието на местните жители, както и за предпазване на града от различни природни бедствия. След това извърши водосвет в двора на църквата, а с осветената вода поръси казаните с 300 кг. боб и над 500 риби, приготвени за раздаване местните миряни.

 

Снимки от празника