gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Вече пета поредна година деца от 4-те класове на НУ ”Христо Ботев” и НУ ”Захари Стоянов” – Любимец се обучават в курса на Детска полицейска академия. Курсът е иницииран от Сдружение „Шанс и закрила” гр. Хасково, а ръководители на децата в двете училища са съответно педагозите Петя Желева и Елена Янкова. Обученията се провеждат от Инспектор ДПС Зина Гочева и МлПИ Атанас Тинешев.

На 13.03.2012г., в сградата на ОбА Свиленград, се проведе междинно областно състезание между шест отбора от област Хасково. По време на отделните етапи децата отговаряха на въпроси: Какво да правя, ако стана свидетел на престъпление? Какви видове полицаи познавам и каква работа извършват те? Какви съвети да дам на приятел при среща с непознат? и т.н. В журито участваха Малина Славова – Председател на Сдружение „Шанс и закрила”, Началника на „Охранителна полиция” при РУП- Свиленград-Димитър Янакиев и бившият началник на „ОП”- вече пенсионер, но подкрепящ тази инициатива, Благой Бошнаков. 

Двата отбора от Любимец, "Торнадо" от НУ "Хр.Ботев" и "Агентите" на НУ "З.Стоянов", заеха второ място в общото класиране с 52 точки.

След приключване на състезанието М. Славова сподели: ”Децата от ДПА показаха много високо ниво на теоретична подготовка. През следващата година ще работим за разширяване на кръга с включването на още училища и още класове от 5, 6 и 7 клас”. По време на обучението малчуганите научават повече за работата на полицая и как да реагират в различни житейски ситуации, от кого да търсят помощ и как да се предпазват в случай на насилие или агресия.

На този етап класиралите се отбори не получават награди, а само сертификат за преминала първа част на обучението. Целта е децата да се научат да работят в екип, заедно да решават казуси, да мислят заедно и разрешават проблеми чрез думи, а не с насилие. Затова в трите кръга на състезанието участват  децата от целия отбор, защото е важно мнението на всеки в отбора.

В Детската полицейска академия се влиза след поредица от тестове, които психолози от Хасково оценяват. В нея се приемат и по-агресивни деца, и деца със специални образователни потребности, които имат нужда от приобщаване и постоянна работа с тях. Освен от опитни полицаи от местното управление, децата имат и практически часове, в които научават повече за работата и на гранична полиция, и на службата за пожарна безопасност и защита на населението.

Заключителното им състезание ще бъде през месец май в Учебния център на ОДМВР - Кенана Хасково. Там ще получат своите сертификати за завършено обучение.