gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

Професорът от Камерун Есо Еламе за втори път посети местното начално училище „Хр. Ботев”. Поводът за посещението бе проектът, по който работят пет от класовете от училището, а именно "План за образователни дейности по Целите на хилядолетието за развитие посредством побратимяване на училища". Ръководителят на проекта пристигна в града с Тони –Алберто Луя, Марко Паулети - сътрудник от Университета "Ca Foscari"- Венеция и Йоана Кокотанекова – Представител от ОП "Младежки център" гр. Хасково. Този център е основен партньор от България и координатор на работата на училищата, работещи по проекта.

Поводът на това посещение бе провеждането на „Тренинг на различията и преодоляване на агресията между децата”. Делегацията посети всеки един от работещите класове и проведе различни упражнения по актуалните теми. По време на дискусиите професорът се запозна отблизо както с отношението на децата към различния цвят на кожата на съучениците си, така и за визията им към това как да разрешават споровете по между си.

След като получи отговора на тези въпроси, той им обясни, че цвета на кожата не определя човека като по-низша класа и не го прави различен. Това, че имат по-тъмен цвят, не означава че трябва да се отделят или унижават.  Всеки един човек трябва да се уважава, без значение как изглежда и каква е неговата националност.

Следващата разиграна игра бе свързана с агресията между децата. От разговорите с тях стана ясно, че те предпочитат да разрешават проблемите по между си със силни обиди и агресивно поведение. В рамките на няколко минути професорът провокира децата по различен начин и наблюдаваше реакцията им. Единият от методите, който приложи е, че ще вземе госпожата и тя няма вече да работи с тях. Това провокира негодувание сред децата и всички обещаха, че ще слушат, ще учат и няма да се бият по между си, но госпожата да остане да работи с тях.

Начинът на работа на проф. Еламе бе изцяло насочен към сплотяване на децата, към осъзнаването че трябва да живеят заедно, да не се нагрубяват и да не се делят.

В същия ден след обяд екипът на проекта се срещна с родители и учители от НУ „Хр. Ботев”. Целта на тази среща бе запознаването им със следващия проект, по който ще работи училището - т.нар. „Дневен ред 21” или "Argenda 21". Това е декларация, която определя програмата за действие през 21-ви век в най-разнородни области, ориентирани към устойчивото развитие на планетата: борба с бедността, опазването на климата и резервите с питейна вода, зачитане на интересите на различните народи и т.н. В рамките на тази програма се разглежда ролята на местното самоуправление като решаващ фактор при осъществяването на съдържащите се в програмата цели, а именно всяка общинска администрация да сътрудничи със своите граждани, местни организации и предприятия при прилагане на Програмата "Дневен ред 21".

Това е своеобразна концепция за устойчиво развитие на човечеството през следващите 100 г. и съдържа основни принципи, върху които следва да се основава бъдещата политика и решенията за действие на съвременното и утрешното общество.

Училище "Хр. Ботев" ще бъде едно от първите училища в България, които ще имат Дневен ред 21. Това е изключително полезно, защото по този начин то ще се развива в една нова, модерна и иновативна посока.