gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 IMG 2646

 

„Бивши граничари няма! Охраната на държавната граница е въпрос на чест и дълг за всеки гражданин на Република България“! – водени от това верую настоящи гранични полицаи, офицери и сержанти от запаса и резерва, преминали през военната гранична служба, членове на интернет-форума „Граничарите на България“ и жители на с. Вълче поле, отново се събраха в центъра на селото, за да почетат паметта на граничарите Асен Илиев, Стоил Косовски и Георги Стоименов. Три млади момчета, загинали в паметната престрелка на държавната граница в близост до вр. Сараборун, с. Вълче поле – една от най-тежките битки, които граничарите са водили с въоръжени бандитски групи. Поводът за събирането бе отбелязване на юбилейната 70-та годишнина от гибелта им. Отстоявайки безпрекословно идеалите на държавата и изпълнявайки служебния си дълг, младите войничета – редник Косовски, мл. сержант Илиев и ефрейтор Стоименов отдават живота си в името на Родината.

IMG 2639В тяхна памет, община Любимец и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ организираха на 2 април възпоменателно тържество, което бе уважено от доста родолюбци.

След кратките встъпителни думи, Кметът на община Любимец Анастас Анастасов, който е и подполковник от резерва, изнесе слово по повод годишнината от събитието.

IMG 2652

За животът на граничната бразда, за охраната и отбраната на държавата ни, за възстановяването и поддържането на паметниците на загинали граничари в защита държавните граници на България разказа оз полковник Павел Станев, а Валентин Харизанов, като член а интернет-форума „Граничарите на България“ сподели, че винаги ще подкрепят инициативи, свързани с поддържане паметта на загиналите граничари, защото всеки един от тях знае какво е да си граничар и да пазиш държавна граница.

IMG 2671

След официалната церемония всички паднаха на колене и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите. Всеки един от присъстващите положи цветя пред паметника, построен в тяхна чест през 1982 г. в центъра на Вълче поле и отдаде заслужена почит на трите млади момчета.

 

Снимки от възпоменанието