gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 2631

На 26 март, с поднасяне на цветя, потомци на тракийските бежанци от дружество „Тракия“ в гр. Любимец почетоха 109- та годишнина от Одринската епопея, която се отбелязва като Деня на Тракия. Групата родолюбци се събраха пред паметника на загиналите войни в градския парк. Празникът бе уважен и от Общинска администрация Любимец с присъствието на заместник-кмета на общината инж. Тодор Милев.

IMG 2622

Кратко слово за значението на този ден в българската история изнесе Председателят на дружеството Михаил Димитров. Той благодари на всички, уважили празника и каза: “На този ден се прекланяме пред подвига на българските войни, паднали край Одрин. Отдаваме почит и на хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет“.

След ритуалната част г-н Димитров покани присъстващите на чаша кафе и лека почерпка.

IMG 2620

В българския културно-исторически календар е прието 26 март да се отбелязва като Деня на Тракия. На този ден се чества подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и преклонение пред паметта на хилядите българи - тракийски бежанци. Чества се като годишнина от 26 март 1913 г. – деня, в който през Балканската война (1912-1913), е превзета Одринската крепост от силите на Българската армия.