gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 20220301 132919

И тази година любимчани се радват на красива първомартенска украса. Свежестта на пролетните символи Пижо и Пенда, и дърво, с червено-бяла премяна, се превърнаха в атракция и предпочитано място за снимки на площада.

Красивата украса бе поставена преди няколко дни, за да може да внесе повече настроение и усмивки сред преминаващите покрай нея.

Пижо и Пенда са изцяло нови фигури, получили външния си вид благодарение на сръчните ръце на служителите от местното читалище. Седмици наред читалищните дейци се трудиха върху външния вид на легендарните мартенски герои.

Традицията, по украсата на мартенско дърво продължи и през тази година кълбовидната акация отново бе накичена с почти сто вида различни и интересни мартеници. Освен традиционните мартенски символи, има червено-бели пиленца, все едно накацали по клоните на дървото, бухал, щъркел, мартеници под формата на сърце, такива с преплетен трибагреник и др.

В част от селата в общината, местните читалища също се погрижаха да украсят своите площади със саморъчно изработени мартеници. Като пример за добра художествена самодейност и спазване и отбелязване на местните традиции и обичаи е с. Белица. Дървата, беседката и пейките в центъра на селото получиха червено-бяла премяна.

Надяваме се красивата пролетна украса, изработена с много труд, желание и въображение, да остане дълго време в този вид и да радва всички минувачи.