gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 803075 години Средно училище „Желязко Терпешев“!

75 години традиции, образование, развитие!

75 години училищен живот, осигуряващ знания в областта на различните науки, изграждащ личности, даващ основните насоки в живота.

На 18 декември, точно 75 години след откриването на гимназията, учители, ученици и общественост, отбелязаха достойния юбилей. Салонът на НЧ „Братолюбие-1884“ бе отворен за всеки, който почувства празникът на школото като личен празник, защото то - училището, не е само емблематично място. През всичките тези години оставя своята следа, спомени, приятелства и любов в живота на всеки един жител на града.

Точна такава любов и отдаденост струеше и от сцената, където организаторите показаха най-доброто на едно училище – неговите възпитаници и техните знания и таланти.

IMG 8056Богатата, разнообразна и забавна програма, впечатли всички гости. Тя включваше различни аспекти, свързани с живота на школото – неговата история, развитие на образователния живот, спортни постижения, видни личности и разбира се - как учениците прекарват свободното си време.

Декорът на сцената също отговаряше на тематичния спектакъл. Различни макети, необходими за часовете по биология; 3D модели на исторически забележителности, направени от самите ученици; микроскоп; глобус; транспортир, пергел и линия; различна литература - бяха част от представените помагала в училище. Дори матрьошките намериха своето място на сцената и предизвикаха мил спомен у онези гости, които са получили своето средно образование в гимназията преди повече от 25 години.

Уважение и подкрепа за празника оказаха възпитаниците на училището д-р Георги Станков – Народен представител, кметът на община Любимец – Анастас Анастасов, директори на училища, детски градини и други обществени институции. Официален гост бе и г-жа Христина Боева – Началник на РУО-Хасково.

IMG 8047

Началото на празничната програма бе дадено от Директора на училището Мария Станкова, която поздрави своите колеги и всички присъстващи с достойния юбилей. Поздрав към колектива на учебното заведение поднесоха Кметът на община Любимец Анастас Анастасов и г-жа Христина Боева. Те поздравиха Директора за добрата организационна работа и засвидетелстваха своята морална подкрепва в по-нататъшното развитие на образователната институция.

„Седемдесет и пет години са миг от вечността, но когато имат реални измерения в битието и съзнанието на хората от Любимец, те се превръщат в история. Време, през което поколения учители и ученици продължават да градят училището с устрем и полет на вдъхновението, със свободна воля и творчество, като свой роден дом.“ – бе част от поздрава на кмета. Той подари на училището мултифункционално копирно устройство с голям капацитет на работа, което ще бъде в помощ за учебния процес.

IMG 8038По време на официалната церемония, Анастасов бе удостоен с почетен плакет, с който е обявен за Кмет на годината за 2019 година. Високото отличие му се присъжда от Синдиката на българските учители и е за добри взаимоотношения и ползотворно сътрудничество между двете институции. Плакетът бе връчен от Атанас Атанасов – учител по математика и ръководител на училищния синдикат в града.

Плакет за добър и отговорен ръководител на СУ „Ж. Терпешев“ получи и Мария Станкова. Отличието бе връчено от Христина Боева, която сподели пред публиката, че вече 19 години г-жа Станкова доказва, че професионално и разумно управлява най-голямото училище в Любимец.

IMG 8176Единадесетокласниците от гимназия оставиха своя завет към бъдещите поколения ученици. Те подариха на Директора Капсула на времете, която да бъде съхранена и отворена след десет години. "С нея искаме да оставим нашите послания и пожелания към учениците. Тези, които тепърва тръгват по пътя на образованието" - каза единадесетокласника Христо Чорлов, преди да връчи реликвата на Мария Станкова.  

 

Снимки от юбилея