gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

74915073 3474929359216423 8120698333896376320 nПо идея на Тракийското дружество в Любимец и с финансовата и морална подкрепа на Кмета на община Любимец Анастас Анастасов, през м. ноември 2019 г., наследници на тракийски бежанци от гръцка Тракия посетиха част от земите на своите предци.

Целта на посещението бе местните тракийци да видят родните места на близките си, да научат нещо повече за бита и живота им.

„За съжаление никой от селото не говореше български, нищо че допреди години то е било населено с българи. Един случаен минувач, дочул разговора между мен и останалите, се отправи към нас. Нещото, което го накарало да го направи е, че до слуха му достига една позната думичка - старото име на селото. С помощта на екскурзовода на групата разбрахме, че той е от там. Разказа ми, че тук са живели и неговите родители и от дума на дума установихме, че сме от един и същ род. И двамата много се въодушевихме от тази случайна среща и той реши да ми покаже единствената непроменена сграда - църквата. Показа ми и запазената и до днес чешма, както и други стари къщи. Каза ми също, че в селото живеят още две семейства на скрижовски потомци.“ – с вълнение разказва тракийската наследница Николина Белчева след завръщането си.

„Вървейки по пътищата на Скрижево, като оживели от разказите на баба ми, видях да скитат уморени и гладни моите родственици. Видях и нея как бяга с пеленаче в цедилка, а другите две по-големи деца дърпа за ръце, заедно с набързо събран багаж. Отпред, водейки стадо овце, върви дядо. Всички заедно носят голям вързоп, пълен с надежда и желание час по-скоро да стигнат границата и да се прехвърлят на сигурно място - в пределите на майка България.75446548 778950422531563 7876281816779325440 n

Минахме също през с. Алистрат и Драма, а на следващият ден посетихме Аквадукта, крепостта Акрополис и други забележителности. В същия ден отидохме и до с.Куманич – село, населявано през онова време само с българи. Добре подредено селце, където са запазени макар и полуразрушени, изоставените на произвола на съдбата къщи от времето на нашите деди.

Трагично, незабравимо и вълнуващо - такова е чувството на наследниците на тракийските бежанци, посетили родните места на дедите си. Спомена за родния дом, родното място и загиналите близки, ние ще пазим дълго в сърцата си!“ – със сълзи на очи каза още г-жа Белчева.

От името на Тракийското дружество в Любимец и на всички, пътували до различните тракийски места, тя благодари за непрекъснатата подкрепа на ръководството на община Любимец и за възможността и тази година да се докоснат до тези мили за тях места.