gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 6774Община Любимец инвестира близо 2 млн. лв. за цялостно обновяване на дворовете на детските градини „Рай“ 1 и 2 в града и за пълно възстановяване на базите и дворните пространства на градините в селата Лозен и Малко градище.

За никого от живеещите в града и в двете населени места в общината не е тайна, че през летния сезон, когато детските заведения работят с намален капацитет, в градините кипеше усилена работа.

До няколко дни, работата по обновяване на дворните пространства в „Рай“ 1 и 2 ще приключи и децата ще могат да се радват на новите пързалки, катерушки и др. Освен детски съоръжения, в дворовете се направиха цветни алеи, в зоните за игра са поставени подови настилки с ударопоглъщащо покритие, подмени се озеленяването, което вече не е опасно за малките деца. Новата ограда е по-висока, което ще попречи на набезите и безразборното влизане на външни лица. Освен всичко това, в „Рай“ 1 се подготвя да бъде изградено и оборудвано мини футболно игрище, където децата ще могат да спортуват в часовете за свободна игра.

Опасните пързалки и люлки, бодливите храсти и опесъчените твърди зони за игра, вече ще бъдат само лош спомен.

За да бъде завършено окончателното обновяване на двете детски градини, кухненският блок и тоалетните за персонала също претърпяха ремонт. Там изцяло се смени електрическата и ВиК инсталация и се подмени кухненското оборудване. Освен с нови ел.уреди – печки, абсорбатори и хладилници, кухненският персонал ще работи и с нови съдове, в които ще се приготвя храната.

С този ремонт изцяло приключва реновирането на детските градини в Любимец. През 2014 година, със средства по Фонд „Козлодуй“, общината осигури топли и уютни занимални и спални помещения за децата. Новата дограма, цялостното саниране на сградите, хидроизолацията на покрива, както и отоплението с биогориво са само част от направените обновления.IMG 6720

Паралелно с ремонтите в града се обновяват и филиалите на градината в селата Малко градище и Лозен. В заложените дейности за изпълнение са включени основен ремонт на сградите на детските заведения, като: подмяна на дограма, външно саниране и боядисване на сградите; изграждане на отоплителна инсталация със самостоятелен котел на биогориво – пелети; хидроизолация на покривите, обновяване на кухненския блок, подмяна на оборудването – кътове за игра, спални помещения, приемни за децата и административна част. И в двете детски градини ще се оформят нови дворни пространства, където децата ще могат да излизат да играят навън.

Изпълнението на ремонтните дейности е по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, а с приключване на този проект, община Любимец прави още една стъпка напред към постигане на по-добра образователна среда, повишаване на физическото здраве на децата, както и осигуряване на приятен и ползотворен престой в градините.