gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 3495На 22 април, в навечерието на големия християнски празник Възкресение Христово, официално заработи обновеният и разширен Диагностично-консултативен блок в отделението по Физикална и рехабилитационна медицина към Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Любимец. Тържественото откриване се състоя в двора на болничното заведение, където присъстваха официални гости, общественост и пациенти на болницата.

„Само за една година, общинският екип, заедно с екипа на болницата, успяхме да превърнем 4-тия етаж на сградата на болницата в модерно отделение за лечение най-вече на деца с церебрална парализа…От 2011 година започнахме с последователни действия не само за подобрения и ремонти на сградата, но и на прилежащия й терен. Наред с всичко това инвестирахме и немалко средства за закупуване на съвременна и модерна медицинска техника и апарати“ – бе част от словото на кмета на община Любимец инж. Анастас Анастасов по време на тържественото откриване. Той подчерта още, че това разширение за пореден път доказва, че развитието и усъвършенстването на здравното заведение е един от основните приоритети на общинския екип.IMG 3274

За 8 години болницата е коренно преобразена. В първите години усилията бяха насочени към ликвидиране на финансовите затруднения на здравното заведение, а именно: задължения към доставчици за хиляди лева, неизплатени възнаграждения и осигуровки на работещите за месеци назад, остаряла и амортизирана материална база, липса на съвременна медицинска апаратура и др.

Наред с това се изгради ограда и портал, дворът бе озеленен и облагороден с алеи, декоративни дървета, храсти и цветя, а за доброто поддържане на зелените площи бе направен сондажен кладенец. На малко по-късен етап се построиха беседки и пейки за отдих, а за удобство на лекуващите се създаде нов паркинг. С изграждането на естакада бе улеснен достъпът до сградата на хора с увреждания, а в почти цялата болница бе подменена старата и амортизирана дограма, обзаведоха се нови кабинети за физиотерапия, лечебна гимнастика, приемен кабинет и др.

Не малко средства се вложиха в закупуване на съвременна и модерна медицинска техника и апарати. Тези инвестиции дадоха стимул на лечебното заведение да стъпи на крака и да продължи да се развива с бързи темпове. Само за сравнение, през 2011 година преминалите пациенти за една година са били 480 човека, докато през 2018 на стационарно лечение са лекувани 1283 пациенти и 1000 са обслужени амбулаторно.

IMG 3294Днес вече болницата може да се похвали с добро оборудване и качествено обслужване на пациентите. За да продължи да се усъвършенства, в разширеното отделение се създаде изцяло нов кабинет, снабден с всички необходими пособия за работа с деца с церебрална парализа от 0 до 3 години; стационарните стаи се оборудваха с нови болнични легла, функционални нощни шкафчета и с техника от първа необходимост, изградиха се нови санитарни възли, кухненски блок със столова и др.

За да допълни апаратурата към болницата, кметът на общината г-н Анастасов подари на Управителя на болницата г-н Илиев нов апарат за ултразвукова терапия.

Събитието бе уважено от Народния представител от ГЕРБ д-р Георги Станков, Областния управител на Хасково Станислав Дечев, Председателя на общинския съвет в Любимец Мария Станкова, Кмета на общината Анастас Анастасов, доц.д-р Иван Чавдаров - Управител на най-голямата болница за рехабилитация на детска церебрална парализа „Св.София“, д-р Дечев-Управител на болницата в Павел баня, д-р Златка Чанкова- Управител на МБАЛ Харманли, директори на медицински и учебни заведения, на общински и обществени институции.

„Общинската болница в Любимец вече мери сили с наложени специализирани рехабилитационни центрове в страната. Тук едва 22% от пациентите са от област Хасково. Останалите са от цялата страна, а вече започват да идват и пациенти от чужбина. Това го дължим на безграничния ентусиазъм на доц. Живко Колев, на екипа от лекари, рехабилитатори, физиотерапевти, специалисти и обслужващ персонал. Всички те са обединени от мисията да помагат на деца и възрастни в процеса на възстановяване от тежки заболявания и травми.“ – каза в приветствието си управителя Иван Илиев.IMG 3504

Народният представител д-р Георги Станков припомни на всички недалечната 2011 година, когато управителят е потърсил помощ за спасяване на болницата. „Днес вие виждате за тези няколко години и с огромните усилия на кмета и на екипа на болницата, какво е постигнато. Аз се гордея, когато близки и колеги от страната ме питат вярно ли е, че в Любимец имате толкова модерна болница и толкова квалифициран персонал, за които се говори в цяла България.“- подчерта д-р Георги Станков.IMG 3550

Доц.д-р Иван Чавдаров-управител на болница „Св.София“, призна, че е силно впечатлен от това, което вижда в Любимец. Той поздрави колегите си професионалната работа и обеща съдействие за още по-модерно оборудване в специализираната болница за рехабилитация. Връчи сертификат за професионална квалификация на младия и талантлив рехабилитатор Георги Караатанасов с думите:„Това момче има усет да работи с деца. По времето на обучението си в болницата той показа, че владее изключително добре материята и аз, като специалист в тази област гарантирам, че той ще се справи с всеки случай“.

Доц. Живко Колев, под чието ръководство и напътствия болницата стигна до това състояние, разказа за развитието на лечебното заведение през годините, за това, че медицинският екип влага енергия и старание, за да могат любимчани да се гордеят с нея и благодари на общинския екип , че не жалят сили и средства, за да подпомагат здравеопазването в общината.

Управителят на болницата в Любимец Иван Илиев благодари на всички за грижите и не пропусна да поздрави своите колеги за любовта и топлотата, с които приемат и обслужват пациентите. Той лисна менче с вода, с което ритуално покани гостите да разгледат обновеното отделение.

Специален поздрав към екипа на болницата и всички присъстващи на официалното откриване отправиха самодейци от ТС "Сакарци" към НЧ "Братолюбие-1884". 

 

Снимки от откриването