gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

nagrada AntoanАнтоан Ангелов Видев от НУ „Хр. Ботев“ гр. Любимец се класира на първо място и получи голямата награда в Националния конкурс за есе или разказ на тема ,,Завръщане към корените” (Родовата памет е жива). Четвъртокласникът участва с разказ на тема: „Пред календара“, който бе оценен с най-висока оценка в неговата възрастова група.

В конкурса взеха участие ученици от I-ви до XII-ти клас от цяла България, но авторския труд на Антоан предизвика възхищението на журито. Победителят спечели участие в експедиция ,,По обратния път на дедите ни “ по предварително уточнен маршрут на местата, населявани от тракийските бежанци в България, Турция и Гърция.

Всяка година Тракийско сдружение „Национална инициатива „Завръщане към корените“ и „По обратния път на дедите ни“, заедно със Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт организират поредица от събития, свързани с почитане на родовите корени от потомци на тракийски и малоазийски бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия. Част от предприетите инициативи е провеждане на национален конкурс за есе или разказ по предварително определена тема.

Целта е да се засили интересът на учениците към корените на техните баба и дядо, прадедите, техния бит, традиции и обичаи, да се запази жива родовата памет и да се предизвика чувство на гордост и достойнство сред техните потомци –наследници на тракийци и малоазийци.

 

Разказът на Антоан,заедно с връчената награда.