gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 2168Ицо Мавродиев от гр. Любимец е тазгодишният победител в надпреварата за ваденето на кръста от река Бисерска.

20-годишното момче успя да се пребори срещу останалите десетима желаещи да хванат християнския символ и както повелява традицията - да го целуне и вдигне така, че да го видят присъстващите.

Ритуалът по хвърляне на Светия кръст се проведе на моста на реката, в близост до вливането й в р. Марица, като преди това отец Трифон отслужи празничен водосвет.

Победителят в надпреварата получи парична награда от кмета на Община Любимец инж. Анастас Анастасов и халат, а всички останали участници получиха по една хавлиена кърпа. В края на обреда община Любимец осигури червено вино за участниците и част от присъстващите, с което да се сгреят в студения януарски ден, а част от тях се хванаха на хоро.

Желание да се включат в надпреварата по хващането на кръста имаха и Иван Желев, Димитър Стойчев, Васил Михайлов и Георги Катев, но поради факта, че нямат навършени 18 години, те предвождаха литийното шествие и пренесоха до мястото на хвърляне на кръста хоругвите и останалите християнски символи, необходими за празника.IMG 4098

По създадена вече традиция в с. Лозен също се проведе ритуал по хвърляне на кръста на във водите на р. Лозенска. Победителят тази година бе Димитър Иванов на 18 години. Той бе най-бърз сред останалите четирима желаещи, сред които и 9-годишния Кристофър Захариев.

За радост на организаторите на празника – Община Любимец и Църковно настоятелство при храм „Свето Успение Богородично“, Йордановден или както още известен като Богоявление или Водици, бе уважен от огромен брой жители и гости на града. Те са категорични, че и в бъдеще ще се провежда този уникален християнски ритуал, а традицията ще бъде спазена. 

 

Снимки от празника