gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 0194Кметът на община Любимец Анастас Анастасов бе един от официалните гости, уважили поканата на Генералното консулство на България в гр. Одрин за честване на две бележити годишнини в града. На 15 септември той участва в церемониите по отбелязване на 10 години от възстановяването на Българската църква “Св. св. Константин и Елена”, 10 години от създаването на първото българско читалище НЧ “Просвета” в Одрин и откриване на новата сграда на библиотеката към читалището.

Церемонията по откриването на културното средище се състоя в двора на Българската православна църква „Св. Вмчк Георги“, където се намира и самата библиотека.

За тържествата в Одрин пристигнаха вицепрезидентът Илияна Йотова, извънредният и пълномощен посланик на България в Турция Надежда Нейнски, консулите в Истанбул и Одрин,заместник-министърът на образованието Деница Сачева, Председателят на комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов, депутати от българския парламент, областните управители на Ямбол и Хасково, представители на местните и регионални власти от двете страни на българо-турската граница, председатели на читалищните съюзи от София и Истанбул, свещеници, поддръжници от различни организации от България, фолклорни състави и др.IMG 0207

По покана на консулството ТС „Сакарци“ бе един от фолклорните състави, които се включиха в културната програма.

След официалното откриване на сградата на читалищната библиотека, Вицепрезидентът Илияна Йотова, заедно с кметът на Одрин Реджеп Гюркан засадиха магнолия в църковния двор, осигурена от Съюза на народните читалища в България. Представителите на българските и турските официални власти прерязаха лентата на новосъздадената мултифункционална сграда на библиотеката.

За да засвидетелства уважение към българските ценности, традиции и фолклорно наследство, г-н Анастасов поднесе поздравителен адрес и картина на Секретаря на читалището Мария Чъкърък. Служители от читалище „Братолюбие-1884“ подариха няколко комплекта книги на български автори, с които новооткритата библиотека да обогати фонда си.

IMG 0347След официалната част, празникът се пренесе по главните улици на Одрин, където дефилираха фолклорни състави от Любимец, Елхово, Самоков, Свиленград и Одрин. Шумното шествие от български и турски фолклорни състави премина под мотото "Тракийска среща" и предизвика интереса на хилядите местни хора и туристи, които се радваха и аплодираха дефилето.

В същия ден се отбеляза и 10 години от възстановяването на втората българска православна църква в Одрин - „Св. Св. Константин и Елена“. Свещеникът, който отговаря за храма - отец Александър отслужи тържествената служба, последвана от фолклорен концерт на български читалищни състави.

Истински фурор на сцената предизвика участието на ТС „Сакарци“. Със своето магнетично присъствие и динамика на танца, самодейците от състава накараха част от присъстващите да станат от своите места и да се хванат на хоро.IMG 0395

Акцент в честването на юбилея на църквата бе дарение на рисуваната икона „Тайната вечеря“. Това е инициатива на Националния съвет на Отечествения съюз, а в нея се включиха 94 души от Любимец. Част от дарителите от нашия град присъстваха на церемонията по поднасянето на иконата и пожелаха на отец Александър да продължи да пази българския дух и вяра и в бъдеще.

Иконата бе нарисувана от презвитера Мария Кряскова, съпруга на отец Георги от църквата „Животоприемний източник“ в кв. Гебран, гр. Свиленград.

 

Снимки от годишнините