gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 9579Съборът в с. Георги Добрево, община Любимец започна със Света божествена литургия за здраве и благоденствие на жителите и освещаване на мястото, където ще бъде изграден чрез дарения новия параклис.

На 30 юни, жители и гости се събраха в центъра на селото, за да дадат началото на инициативата за изграждане на нов църковен храм.

След като благослови всички жители на населеното място, отец Трифон освети камък, който ще бъде положен в темелите на новата света обител . „Нека този камък бъде основа, върху която ще се изгради нов християнски храм и който ще съхрани и продължи във вековете българския дух и християнската вяра“ – каза в словото си свещеникът. След което в организирано шествие, той, придружаван от Заместник-кмета Тодор Милев, Кмета на селото Александър Карачобанов и всички присъстващи се отправиха към мястото, където местните миряни бяха подготвили казани с курбан.

Всеки един от шестте казана с традиционната гозба, както и дарителите, бяха поръсени със светена вода и благословени за тяхното благородство. Помощник на отеца по време на ритуала бе кмета на селото, който е и основен организатор на мероприятието.

Празникът ще премине в две части – през деня с литургия и освещаване на имота и през вечерта – с изпълнители на народна музика и всеобщо веселие. Общинският екип ще уважи с присъствието си и двете мероприятия, организирани по повод празника на с. Георги Добрево.

 

Снимки от ритуала.