gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

trak 030618 2За поредна година община Любимец се включи в традиционното поклонение по повод 105 години от масово избиване на тракийски бежанци в района на Илиева нива и отдаде почит към трагично избитите над 200 бебета и деца от редовната турска войска по време на Междусъюзническата война (1913 г.). Ежегодно, в дните около 1 юни, в тази местност се провежда традиционният Национален младежки тракийски събор - Ден на тракийското дете.

Мероприятието започна с едноминутно мълчание и молитва за упокой на душите на невинно загиналите тракийчета. Инж. Тодор Милев, като представител от общината и десетки членове от тракийското дружество от Любимец се включиха в празника, като поднесоха венци и цветя на паметника-мемориал в знак на признателност и преклонение.

Организатор на събора е община Ивайловград, по чиято покана присъстваха стотици гости, дошли от цялата страна.

За да се поклонят пред земята, попила кръвта на стотиците тракийци, присъстваха Председателят на съюзът на тракийските дружества в България Красимир Премянов, Областният управител на област Хасково Станислав Дечев, Областният управител на област Кърджали Никола Чанев, депутати от 44-то Народно Събрание от Хасковски многомандатен район –Георги Станков и Виолета Желева, Председателят на Националния младежки тракийски съюз Тодор Ангелов, представители от побратимения на Ивайловград френски град Лонго, ръководители на държавни и местни институции, представители на Тракийски дружества от цялата страна.

Домакинът на събора г-жа Диана Овчарова поздрави гостите с „Добре дошли“ и благодари на всички, които направиха своя дълбок поклон пред „Илиева нива”.

С тържествена заря – проверка, под звуците на „Шуми Марица“, завърши официалната част на събора.