gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

IMG 8633Под звуците на химна на Светите братя Кирил и Методий "Върви народе, възродени!", с концертна програма, празнично шествие премина националният празник 24 май в гр. Любимец. В организираното тържество се включиха ученици от четирите училища на територията на общината, детски градини, детски ясли и местното читалище.

Всеки един от участниците носеше отличителните символи на своето учебно заведение, с които допълнително създадоха празнична атмосфера.

Дефилето бе посрещнато на пл. „Трети март“ от Председателя на Общински съвет – Любимец г-жа Мария Станкова, Кмета на общината инж. Анастас Анастасов, ръководния му екип - заместник-кметовете Илия Илиев и Тодор Милев, Секретарят – Христо Христозов, експерта по „Образование“ – Таня Стоименова, Председателя на НЧ „Братолюбие-1884“ Христина Видева и общественост.

По време на шествието, всяко учебно заведение,предвождано от своя Директор, бе представено с няколко думи за работата му през годината, по какви проекти работи и какви успехи е постигнало и т.н.IMG 8699

Веднага след това, под звуците на националния химн, знаменна група от СУ „Ж. Терпешев“ издигна българското национално знаме, след което Кметът на общината г-н Анастасов приветства всички учители, културни деятели и жителите на града с настоящия празник. В поздрава си към тях той каза: „Днес е денят, в който по-емоционално усещаме себе си като неделима част от световната цивилизация, защото българското слово от древни времена има своя писменост, своя знак върху културното минало, настояще и бъдеще“.

След края на приветствието, от името на градоначалника Вероника Бозалиева от средното училище поднесе стрък цвете на всеки един от официалните гости.

IMG 8724По създадена вече традиция учениците Слави Димитров от НУ „З. Стоянов“, Габриела Чуколова от НУ „Хр. Ботев” и Яница Станчева от СУ „Ж.Терпешев“, от името на всички деца на Любимец, изпълниха силна и трогваща „Клетва – обещание”, специално подготвена за този ден. Чрез тази клетва децата обещават да помнят корените си, да обичат родителите си , да уважават учителите и приятелите си, да овладяват знанията и уменията за славата на родния град.

За да покажат пъстротата на българското слово и красотата на българските танци, всяко едно училище и детска градина остави свой отпечатък в празничната програма с танц, песен или рецитал.

Отбелязването на 24 май е знак на признателност към делото на Светите братя Кирил и Методи, към просветните и културни дейци, спомогнали за съхранение и прослава на българщината. Това е ден на гордост, че нашата азбука е съхранила културата и историята на нашия народ през вековете, ден, символ на достойнство, традиции и духовност.

 

Снимки от празника