gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 7597150 години история, традиции, любов, знание и просвета! 150 години, през които българският дух, идентичност и преклонение пред науката и образованието не са угаснали! 150 години на всеотдайност, неизчерпаема енергия и вдъхновение на учителите, които предават знания на своите ученици, а възпитаниците на училището придобиват познания по различните училищни науки, трупат опит и умения, израстват като личности!

На 11.05.2018 г., когато православната църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий, учениците от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ доказаха пред публиката, изпълнила салона на НЧ „Св.Св. Кирил и Методий-1912“, че знаят, че могат, че са истински родолюбци и милеят за род и Родина. Те, заедно със своите учители, подготвиха за своите гости празнична програма, озаглавена „Молитва за България“. Момичетата и момчета рецитираха стихове, пяха песни, танцуваха и изнесоха вълнуваща театрална сценка „Школото“, която пресъздаде процесът на обучение по време на Възраждането. Гост-изпълнители на празника на училището бяха дуетът Ленко и Мартин Дамянови, Теодора Бояджиева, Борислав Димитров и ТС „Сакарче“ към НЧ „Братолюбие-1884“ – Любимец.

Юбилейният празник бе уважен от Кмета на община Любимец Анастас Анастасов, Народният представител от ПП ГЕРБ - Хасково д-р Георги Станков, Председателят на ОбС – Любимец – Мария Станкова, общинският ръководен екип, Христина Боева - Началник на РУО Хасково и Али Байрямали - ст. експерт по информационно осигуряване към инспектората, Директори от местните общински училища, бивши учители, кметове на населени места и др.

Празникът започна с посрещането на всички гости в двора на учебното заведение от Директора – Таня Тошева, която откри тържеството, по случай юбилейната годишнина. Както повелява традицията Директорът, заедно с г-н Анастасов, направиха ритуално засаждане на дърво в двора на училището, което не само да ознаменува вълнуващата дата, но и да бъде своеобразен символ на растящия стремеж към знание и наука.IMG 7868

След ритуалната част, гостите се отправиха към фоайето на читалището в с. Малко градище, където имаха възможност да разгледат изложба от фотоси и документи, разкриващи историята на училището от създаването му до наши дни.

Преди концертната програма, в подготвеното приветствие г-жа Таня Тошева проследи историята на училището. Разказа за вълнението на местното население, което не е жалило сили и средства, за да се изгради и открие първото килийно училище, с което се поставят основите на образователното дело в селото. Описа преобразуването му във възрожденско и след това в светско училище, за пътя, извървян с достойнство и увереност до наши дни.

IMG 7967Кметът на общината г-н Анастасов от своя страна също поздрави учителския колектив, непедагогическия персонал, учениците и родителите със 150 годишнината от създаването на училището. В своето приветствие той се обърна към учителите с думите: „Продължавайте да работите с все същото творческо вдъхновение и да образовате своите възпитаници. Учителската професия не е само труд, тя е любов и призвание….“ и подари на г-жа Тошева мултимедийна система, която да бъде в помощ на учениците в учебния процес.

За силен и вълнуващ завършек, организаторите на празника бяха избрали поредица от стихотворения: на Иван Вазов - „Отечество любезно, как хубаво си ти!“, на Любен Каравелов - „Обичам те, мое мило Отечество“, на Петко Славейков - „Хубава си, Татковино!“ и др.

Училището е основано през далечната 1862 г., като килийно училище в двора на църквата „Св. Атанасий”. По случай 100 годишнината от създаването на светското училище, през 1968 г. учебното заведение е удостоено с орден „Кирил и Методий” I-ва степен. Сега ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” е средищно и защитено училище, което събира деца от четири съседни села. То е единственото основно училище в община Любимец, извън общинския център.

През последните години ОУ”Св.Св. Кирил и Методий” в Малко градище обнови материалната си база, а преподавателите съчетават доказани педагогически практики с нововъведения и иновации. Тук се работи по проект „Твоят час” . Учебните часове са интересни и модерни, защото се прилагат видео-уроци и упражнения в глобалната мрежа - методи, които не само задържат децата в клас, но ги карат с нетърпение да очакват всеки следващ учебен ден.

 

Снимки от юбилея