gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 7450С поднасяне на венци и цветя, с танци и стихове, Любимец почете 9 май - дата, обединяваща два празника - Деня на Европа и Деня на победата над хитлерофашизма. Отбелязването на 73 години от края на Втората световна война и 68 години от създаването на обединена Европа се проведе в централния градски парк, пред паметника на загиналите във войните. На една от страните на паметника са изписани имената на загиналите във Втората световна война любимчани.

По време на тържествения ритуал, присъстващите се запознаха накратко с исторически факти от войната, за дадените свидни жертви и ужасните спомени, останали у поколенията.

В знак на признателност и преклонение пред всички ония, които са отдали живота си по бойните полета с името на България и в името на бъдните поколения, присъстващите сведоха глави и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите, след което поднесоха венци и цветя.

Денят на Европа се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., само 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.IMG 7414

По повод 73-та годишнина от края на Втората световна война, Кметът на общината осигури празничен обяд за единствения жив ветеран Делчо Делчев от с. Георги Добрево.

Веднага след тържеството присъстващите се отправиха към фоайето на НЧ „Братолюбие – 1884“, където бяха наградени участниците в общинският етап на Националния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“. Наградите, осигурени от община Любимец, бяха връчени от ресорния заместник кмет Илия Илиев, който поздрави децата за вложеното старание и за съпричастността им към общозначими проблеми.

IMG 7524Тази година, 35 ученици от общинските училища се включиха в конкурса. Малките художници вложиха старание и въображение, с които успяха да пресъздадат различни злополучни ситуации. Децата са използвали разнообразни техники на рисуване– акварел, маслени бои, молив, темперни бои и др., а във всяка творба бяха отразени разрушителната сила на природата, катаклизми и последици от различни бедствия, както и помощта на хората в най- наложащи моменти. В част от рисунките, авторите изразиха посланието си за опазване на природата и на ресурсите, които предлага тя, за да живеем в един чист, мирен и по-добър свят.

 

Снимки от 9 май

 

Снимки от награждаването на победителите в общинския кръг на Националния конкурс за рисунка "С очите си видях бедата"