gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

 

IMG 6198

Капризите на времето не помрачиха празничното отбелязване на Националния празник на Р България в Любимец. На едноименния площад „Трети март“, носещ символа на българската свобода, се събраха стотици жители и гости на града, които засвидетелстваха своето уважение към празника и отдадоха заслужена почит пред героизма на хилядите български опълченци и другите знайни и незнайни войни, загинали в името на свободна България.

Официалната церемония започна от 11. 00 ч. с ритуал по издигане на Националното знаме под звуците на химна на Република България, след което Кметът на Община Любимец инж. Анастас Анастасов поздрави всички присъстващи. В своето слово той още веднъж припомни: „На тази дата ние се прекланяме и пред великия и неоценим подвиг на българските опълченци, които спират с гърдите и телата си настъплението на противника. Героите, оказали решаваща помощ за обръщане хода на войната. Тези храбри мъже записват първата и най-светла страница в новата българска история – нейната свобода“. След което всички присъстващи сведоха глави и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите за свободата на Отечеството.

Празникът бе уважен от д-р Георги Станков – Народен представител в 44 НС, Мария Станкова – Председател на ОбС- Любимец,ръководители на учебни и обществени институции, учители, ученици, представители от различни политически партии, Ротари клуб „Любимец“, Дружество „Тракия“, МИГ – Любимец – Ивайловград, участници в Международния бридж турнир, който се провежда в момента в Любимец и много родолюбиви граждани. IMG 6209

След официалната част, празничната програма започна с марш, изпълнен от мажоретния състав към читалището, след което ученици от местните училища изпълниха поредица от стихове и песни, с което повдигнаха духа на присъстващите и ги потопиха безпримерната смелост и героичния подвиг на българските опълченци. Концертът завърши с динамични народни танци, изпълнени от ТС „Сакарче“ към НЧ „Братолюбие-1884“.

Предвождани от българския трибагреник официалните представители, както и всички присъстващи, в организирано шествие се отправиха от центъра към паметника, издигнат в чест на загиналите във войните и положиха венци и цветя в знак на преклонение.

За да се подсили още повече националната гордост организаторите на мероприятието - Община Любимец и НЧ „Братолюбие“ подариха на присъстващите ученици трикольорни флагчета.

 

Снимки от празника