gerb 90

Електронни услуги

logo eservices

anastasov kmetУважаеми съграждани, дами и господа,

Днес честваме 140 години от Освобождението на България от османско робство. В националната историческа памет 3 март 1878 година е датата, останала завинаги като начало на новата българска държавност, на един дълъг, продължителен и труден процес на завръщане на България към голямото семейство на европейските народи.

Сбъдването на вековната вяра на българите - свободата на отечеството показва, че жертвите от Априлското въстание не са били напразни, че хилядите доброволци, загинали, сражавайки се в Руско-Турската Освободителна война не са дали живота си напразно.

На този ден прекланяме глави пред величавия подвиг на хилядите знайни и незнайни български революционери и борци за свобода, които с цената на своя живот, със силата на своята вяра и мечти не допуснаха във времето на това петстотин годишно робство да угасне надеждата, че България ще възкръсне отново свободна. Затова за всички нас са святи имената и подвига на Паисий, на Раковски и Каравелов, Ботев и Левски, на апостолите от Априлската епопея.

Отдаваме заслужена почит и се прекланяме и пред подвига на храбрите руски, белоруски, финландски и румънски войни, които жертваха живота и младостта си, за да бъде свободна България.

Днешният празник е ден на заслужена национална гордост, защото Българското освобождение не е подарено, а е извоювано.

3-ти март за всички нас, не е само национален празник. Това е един велик урок по родолюбие, по национално достойнство и самочувствие.

И днес ние, съвременните българи, сме длъжни да помним, да предадем на децата си завета да тачат и пазят, да обичат Отечеството си и да градят с разум и сърце, отговорно и вдъхновено своя нов, по-добър и красив свят, за да бъде в сигурни ръце бъдещето на България!

Честит Национален празник!

ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!